KOLUMNA – JUPITER I VOLOVI

15. lipnja 2021. | Kategorija: Hrvatska

Pretpregled slikeCETERUM CENSEO 

PIŠE: Damir Vrbljanac 

Jupiter i volovi 

 Svi već znamo priču kako je silno uvrijeđeni Vili Beroš demonstrativno napustio zadarski kafić ostavivši neispijenu kavu, a sve zato jer ga je poslužila konobarica bez maske. Kao pravi pošteni i uglađeni političar HDZ-a, ipak je platio tu neispijenu kavu, ostavivši na stolu 20 kuna. Kako to nije bilo dostatno, član lokalnog stožera gospodin Mate Lukić, kako to izvještavaju portali,  podmirio je dug od dvije kune (zanemarujuća cifra svih inih HDZ-ovih dugova koje svi mi vrijedno podmirujemo.) 

Naravno da je nakon takvog sramotnog ignoriranja gospodina ministra zdravstva i “gospodara zdravlja nacije” od strane jedne obične konobarice, promptno stigla Civilna zaštita (vjerujem da su i specijalci bili spremni za djelovanje), no na Berošovu žalost, inspekcija je tek mogla ustanoviti da konobarica nije trebala nositi masku, a zbog dišnih problema koje ista ima, te ispravne liječničke potvrde koja je to dokazivala. 

Gospodin Beroš, kao autentični HDZ-ovac, kasnije je negirao da je ostao dužan (“Ja nikad ne lažem, samo ponekad ne govori istinu” – A. Hebrang, HDZ), a razlogom svog revolta i demonstrativnog odlaska objasnio je:  

“Ako nekome priđete bliže od dva metra ili metar i pol, potrebno je nositi maske i to i zbog svoje zaštite i zaštite drugih. To je poruka koju trebamo poslati.” 

Vjerojatno je zaboravio napomenuti “aneks” takve odluke a kojim se ona ne odnosi na članove HDZ-a, posebice ne u situacijama njihovih slavlja, recimo “kolosalnih pobjeda”.  

Što drugo do podsjetiti se latinskih poslovica: 

“Quod licet Iovi, non licet bovi” (Što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu). 

No, i one: “Carta canta” !