KOLUMNA DAMIRA VRBLJANCA: OČI ŠIROM ZATVORENE

5. srpnja 2021. | Kategorija: Hrvatska

KumekCeterum censeo 

 PIŠE: Damir Vrbljanac 

Oči širom zatvorene 

 “Sad je i zadnjoj budali jasno: Zagrebom je 20 godina vladao teški kriminalac“.  

Tako portal Index naslovljava tekst o uhićenjima u Zagrebu. Naravno i svi ostali hrvatski portali, sve tiskovine, TV mreže, ljudi na ulici, govore o tome kako ova uhićenja nikoga ne iznenađuju, kako je prije ili kasnije moralo doći do toga, jer naravno svi su znali šta se događa i kakvu je mafijašku ekipu Bandić stvorio i vodio.  

Svi su znali, bolje rečeno, svi smo znali. Baš svi! Pa se tako nameće pitanje za milijun dolara: da li su DORH i USKOK znali?! Ako smo svi mi obični smrtnici znali, valjda nisu baš ovi iz DORH-a i USKOK-a te “zadnje budale” kojima je eto tek sad proradio kliker. Naravno da su znali, pa tako se samo od sebe nameće logično pitanje: Zašto nisu reagirali? Što ili tko ih je sprečavao? Pa opet logičan zaključak ili barem misao: Možda je upravo Bandić bio taj koji je i njih na neki način kontrolirao? Znamo da to nije bilo tako, no to nas opet vraća na prvotno pitanje: Zašto godinama DORH i USKOK nisu reagirali?! 

Svi su znali kakvim se prljavim rabotama Bandić služio u manipuliranju vođenja gradskih poslova. I Darijo Juričan je to znao. Također je znao da bilo kakva prijava ili ozbiljno ukazivanje na tu pošast neće pomoći, pa je pametno pribjegao svojim performansama te kroz ironiju i sarkazam pokušao otvoriti oči hrvatskom puku i vlastima. Film Kumek bila je točka na “I” i svi smo naivno pomislili da je time snježna kugla pokrenuta i da je nitko više neće moći zaustaviti i spriječiti da se ne sruči na Bandića i njegovu mafijašku kliku.  No zalud, DORH i USKOK ostali su stameno i dosljedno pasivni.  

Sada, nakon zle kobi koja je zadesila Bandića, odjednom sve i svima je sve jasno. U DORH-u i USKOK-u kao da je netko “spustio ručnu”, upalilo se zeleno svjetlo na semaforu, te su “post mortem” glavnog aktera,  krenuli u obračun sa tom hobotnicom zla.  

Reklo bi se: logično, jer svi sve znamo.  No, moja je poruka običnom hrvatskom puku: Nemojte se zavaravati, ni slučajno ne znamo sve!