KOLUMNA DAMIRA VRBLJANCA: GIANNI SUPERINA, MALI VELIKI ČOVJEK

14. travnja 2021. | Kategorija: Bijela kronika

Damir VrbljanacCeterum censeo

Piše: Damir Vrbljanović

Mali veliki čovjek

Prije par dana, u 89. godini, pritajeno, bez pompe, napustio nas je Giovanni „Gianni“ Superina. I ne samo zbog šutnje lokalnih medija, što je pomalo tužno, osjećam izrazitu potrebu napisati par riječi o tom čovjeku kojeg sam imao čast upoznati i povremeno se družiti s njime. 

Tko je Gianni Superina?  

Gianni Supperina

Gianni Superina

Mnogi Riječani to svakako znaju, još do nedavna mogli su ga svakodnevno sretati oko jedanaest u kafiću na Korzu, kako žustro raspravlja o nogometnim zbivanjima.  To i ne čudi jer Gianni je cijeli svoj život živio s nogometom i u nogometu. Sedamdesetih godina sada već prošlog stoljeća, dijelio je pravdu na nogometnim terenima diljem bivše države kao vrsni nogometni sudac i nogometni instruktor.  Bio je prvi Riječanin uvršten na A listu saveznih nogometnih sudaca Jugoslavije. Cijeli radni vijek proveo je radeći kao inženjer – projektant u „Torpedu“, a prije suđenja igrao je kao desno krilo za istoimeni klub.

Giannija sam upoznao kada je redovito subotom dolazio u opatijski hotel Kamelia gdje smo svirali. Neizmjerno je volio glazbu i rado nas posjećivao jer, kako je sam izjavio, izvodili smo upravo onakvu glazbu kakvu je najviše volio, evergreene i talijanske svevremenske canzone. Tako smo ga, čavrljajući s njim u pauzama, pobliže upoznali. Ne znam da li sam ikad upoznao nekoga njegovih godina sa takvom životnom i živopisnom energijom.  Meni, kao nogometnom „fanu“ bilo je posebno interesantno slušati o njegovim sudačkim dogodovštinama. 

Vjerujem da je on jedini sudac koji je na Marakani dosudio 3 jedanaesterca protiv Zvezde, u jednoj utakmici, naravno. Smješkao se dok nam je pričao kako su mu bili nadjenuli ime, a otkrit ćete ga u upozorenju tadašnjeg trenera crvene Zvezde Miljanića igračima: Pazite danas šta radite, sudi nam onaj riječki fašista. Naravno nije se radilo o političkoj konotaciji nego o njegovom rezolutnom načinu suđenja. 

Još jedna anegdota koju nam je ispričao: „Isključim ja opravdano Pižona (Vladimir Petrović, tada poznata nogometna zvijezda; op. autora), a on će meni: Je li bre, šta ja da izađem? A ja mu odgovorim: Ne, ja ću izać. Onda je skočil Miljanić i potjeral ga: Marš van, brzo.“

 

Gianni Superina - sudac

Gianni Superina – sudac

Još jedan bizaran slučaj dogodio se kad je na utakmici Partizan – Crvena Zvezda, koju je trebao suditi,  imao prijateljski razgovor sa Franjom Tuđmanom, tadašnjim predsjednikom Partizana: „Ja se pripremam u svlačionici kad uđe Tuđman i govori mi: Druže Superina, znate li vi kome danas sudite? A ja mu odgovorim: Ja mislim da znam, ali sigurno znam da ću suditi onako kako sudim i nikako drugačije“. 

Siguran sam da bi to odgovorio i predsjedniku Juventusa njegovog, osim Rijeke, omiljenog kluba. 

 

Gianni je bio čovjek otvorenog  životnog garda, odriješit i neprijeporan, prividno goropadnog duha no iza kojeg se krila duša šarmera, veseljaka, pa i zavodnika, zašto ne.  Živio je život punim plućima, slijedeći u svoj punoći i obimu izreku Carpe diem. Makar kratko poznanstvo i druženje sa njim, ostavilo je u mojoj nutrini znakovit i neizbrisiv trag. 

Buon viaggio Gianni, era un gran onore conoscervi.

Gianni Supperina - u Torpedu

Gianni Superina – u Torpedu

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone