KOLUMNA DAMIRA VRBLJANCA: EPPUR SI MUOVE

2. lipnja 2021. | Kategorija: Hrvatska

Damir VrbljanacCeterum censeo: Damir Vrbljanac

Eppur si muove

Nakon ovih lokalnih izbora konačno se može konstatirati da u Hrvatskoj pušu neki novi vjetrovi. Slabašan je to povjetarac, no znamo da i oni orkanski započinju tako. Neki novi pokreti i novi ljudi, „nekontaminirani“ od svih zala prljave koruptivne politike, kucaju na vrata političkog života Hrvatske. Ako su takvima do sada ona bila blindirana, sada su ih konačno glasači svojim glasovima uspjeli odškrinuli. Proces „dekontaminacije“ hrvatskog političkog prostora biti će dugotrajan, no lijepo je moći zaključiti: Eppur si muove.

Stranke sada analiziraju rezultate svojih postignuća, pokušavajući spoznati jesu li njihovi rezultati u konačnici pozitivnog ili negativnog predznaka. Za HDZ čini se nije bilo nikakve dvojbe pa je njihov predsjednik promptno obznanio još jedan povijesni uspjeh.  

Plenković : „HDZ je apsolutni, kolosalni pobjednik ovih izbora,  od šest najvećih gradova osvojili smo tri“

Možda je odabirući izraz „kolosalni“ u glorificiranju HDZ-ova uspjeha i ne hoteći odabrao pravi izraz ako znamo kako se i upravo veličanstveni Kolos s Rodosa uspio održati „na nogama“ tek kratko, ne bi li se potom unatoč svojoj monumentalnosti stropoštao u more. Ova Plenkovićeva kolosalna apstrakcija ne može se održati niti satima, gubeći vrijednosti istine čim uđemo u analizu samih izbornih rezultata.  

gradoviTočno je, Plenković nije lagao kad je konstatirao da je HDZ pobijedio u tri od šest najvećih hrvatskih gradova. No koliko „istina“ može biti varljiva i lažna pokazalo se već bezbroj puta, posebno u politici  gdje „istina“ može imati različite vizure, sve ovisno o rakursu promatranja. 

Kad analiziramo Plenkovićevsku „kolosalnu pobjedu HDZ-a“ prvo što upada u fokus je odjednom spominjanje šest gradova, kad znamo da se uvijek do sada, kao znakovit podatak uspješnosti, osvrtalo na naša četiri najveća grada: Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. Nije teško zaključiti razlog tomu: osvojen samo jedan od tih gradova!

No, kada analiziramo i tu novu varijantu od šest gradova, prejednostavno bi bilo zaključiti kako je omjer HDZ-ovih i pobjeda „onih drugih“ 3:3. Hajde da produbimo i detaljno seciramo taj „nerješen“ rezultat.

Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Zadar i Velika Gorica predstavljaju tih šest najvećih hrvatskih gradova. Ukupan broj stanovnika tih gradova čini cifru od  1.360.000 građana. HDZ je pobijedio u tri grada  (Osijek, Zadar i Velika Gorica) čiji je ukupan broj stanovnika 246.000 čini 18% ukupnog stanovništva tih šest gradova.  Ona druga tri grada, u kojima nije pobijedio HDZ  (Zagreb,  Split  i  Rijeka)  zajedno  imaju  1.114.000 stanovnika i čine 82% stanovništva. Dakle, služeći se sportskim riječnikom, rezultat možda jest 3:3, no nesrazmjer u broju građana koji stoje iza toga, ukazuje kako to ni u kom slučaju ne može biti razultat „al pari“.

Analiza rezultata u četiri najveća grada tek otkriva pravu stvarnost i fijasko HDZ-a. Osvojivši samo jedan grad (Osijek) čine manje od 9% ukupnog broja građana tih gradova.   

Poznato je da čovjek najlakše percipira stvari vizualno, pa sam tako napravio slajd iz kojeg možete zorno vidjeti kako to izgleda „kolosalna i apsolutna pobjeda“ koju je jučer, ni ne trepnuvši, Plenković javno objavio Urbi et Orbi.