KOLUMNA DAMIRA VRBLJANCA: Ceterum censeo

23. prosinca 2020. | Kategorija: Hrvatska

Damir VrbljanacKOLUMNA: Ceterum censeo 

Piše: Damir Vrbljanac 

Quod licet Iovi, non licet bovi 

 

Ova latinska izreka nije se rodila ni iz kud, ona dolazi iz onih davnih dana li bolje rečeno stoljeća, kada je bilo uobičajeno i normalno da je moćnicima bilo dozvoljeno ono što običnim smrtnicima nije bilo primjereno.  

No od tada svijet se stubokom promijenio, a u svojoj posljednjoj fazi uređivanja društva otkrio tu fantastičnu tvorevinu Slobodarskog Novog Svijeta – Demokraciju!  

Ne dijele se više volovi i Jupiter, svi oni sad koračaju pod istim barjakom, isti zakoni vrijede za njih! Harmonija i 

pravičnost u društvenim odnosima dosegla je vrhunac. Vaga Justiciae postojanija je no ikad.  

Da li? 

Dobro, znamo da se takve društvene promjene ne događaju preko noći pa tako znamo da još cijela krda volova šeće Sjevernom Korejom

i možda još u nekim dalekim krajevima, ali Hrvatska? Tu je tako nešto nazamislivo, pa mi smo se, ima već osam godina, “vratili kući”, u “civiliziranu Europu”, pobjegli s Balkana… 

I onda šok! Niotkud, pojavi se Jupiter Božinović pa kaže volovima neka lijepo za Božić ostanu doma i da se nisu slučajno micali od kuće, a on će, sa svojom svitom spustiti se sa Olimpa i šetati Lijepom našom kud i kako ga volja.  

Kako je to moguće ? Zar nismo u demokraciji? Zar pravila ne vrijede za sve?  

132397788_10225359619803211_2730259682684474821_n

Vrijede, ali za sve – volove!  

Zar nije najveći dokaz da smo volovi upravo objašnjenje Božinovića zbog čega Oni mogu putovati bez propusnica: “Njih je narod izabrao”?! 

Jasno mi je da je netko mogao davne 1655. izreći znamenito “L’état c’est moi”, no danas, kada nam je Oda radosti, kao sudionicima u Europskoj uniji, postala himna vodilja u traženju pravednog i humanog društva, dati takvo banalno i po ljudski dignitet uvredljivo objašnjenje, neumitno asocira na gore spomenuti citat.  

Eto, dragi volovi, tako stoje stvari u  Lijepo Našoj Na Brdovitom Balkanu. 

Božićni  i  Novogodišnji praznici stići će i do nas, koji ćemo ih  smjeti proslaviti samo u svojim domovima, spriječeni “višom silom” da koristimo slobodu  Bogova s Olimpa. 

Sretan vam Božić i Nova godina! 

P.S. 

Hrvatski ustav o ljudskim pravima i temeljnoj slobodi: 

Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijesti.”