KOJI JE VAŠ STAV? TREBA LI UVESTI POREZ NA NEKRETNINE ILI NE?

3. rujna 2017. | Kategorija: Hrvatska

POREZ NA NEKRETNINE -  Država 'grabi' novac građana.

POREZ NA NEKRETNINE –
Država ‘grabi’ novac građana.

HRVATSKA – Jedan od apsolutno najomraženijih poreza s kojima se Hrvatska može suočiti je onaj najavljen – porez na nekretnine. Porez koji je zamišljen kao zamjena za komunalnu naknadu, ali istovremeno porez koji otvara toliko mnogo pitanja i nelogičnosti postao je predmet oko kojeg se mogu mobilizirati građani. Pitanj koje se svima nameće je sljedeće: ako sam vlasnik nekretnine na nju ću do kraja života morati plaćati porez?
Ako ga ne plaćam, hoće mi oduzeti vlasništvo? Što je s onima koji su naslijedili nekretnine, malu kućicu od roditelja?
Ovaj zakon najviše će udariti obične građane. One koji imaju po jednu ili dvije nekretnine. Kojima je nešto ostalo od roditelja, djedova… I sada će morati stalno plaćati za ono što je već njihovo?
Sve su to stvari koje će odrediti prevagu koga će građani podržati na nekim narednim izobrima. Toga su svjesni i lideri najvećih hrvatskih stranaka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ‘odluka kojom se taj porez uvodi i dalje stoji, iako se o njoj nije dovoljno raspravljalo’. Bernardić, službeni lider SDP-a, nema jasan stav, iako je SDP stranka koja je sudjelovala u stvaranju tog poreza. A što građani misle? Po istraživanjima gotovo 80% njih je protiv takvog poreza, njih 10% ne zna, a samo njih 10% je za njegovo uvođenje.
A što vi mislite? (kv)