KLANA – što se to događa?

20. studenoga 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Klana

Klana

KLANA – U ovoj malenoj općini, nerijetko po širem javnom interesu stavljenoj po strani oporba je oštro reagirala na nedavne poteze načelnice Šaračević Grgić (SDP).

Tako su Kvarnerska inicijativa, HDZ i AM oštro kritizirali, kako su ih nazvali, nedemokratske procese i odluke u Općini. Naime, nakon što je predstavljen proračun taj isti dokument je kasno stigao u ruke vijećnika koji se nisu stigli pripremiti za tako važnu raspravu pa je to postao ustaljen oblik komunikacije sa vijećnicima koji traje godinama.

Time se oporbeni vijećnici pokušava pretvoriti u statiste bez ikakvog utjecaja na odluke. Nadalje, proračun i projekcije plana za 2022 i 2023 g. pokazuju da je plan nerealan i neprovediv i bezidejan. Planovi se već godina donose bez konzultacija i rasprava. Kako je sve to krivo postavljeno pokazuje izviješće Državnog ureda za reviziju od listopada 2020 (za 2019 g) gdje se navodi da se bilance planiraju nerealno i kako se novac udruga i sportskim organizacijama da bez ikakvog kriterija potpuno netransparentno. Raspolaganje novce pokazalo je da je Općina Klana imala 887.000  kuna dospjelih neplaćenih kratkoročnih dugovanja, navode oporbeni vijećnici.

Postoje dvije opcije , podržati proračun ili biti protiv. Svodi se na isto. U koliko bi i podržali takav bezvezan proračun uvijek bi nas se prozivalo da smo glasali za njega, a u slučaju protivljenja on bi bio izglasan ionako. Klana ima više problema o kojima se malo zna , od uređenja groblja, Autortroleja, prebrza vožnja u naselju do napuštenih životinja koje lunjaju poljima. Problem je i uređenje Kaštela gdje se postavilo nekoliko klupa i lampi pa je sad to sve ‘jako lijepo’. Postavljamo pitanje kako će se pokriti manjak u blagajni ili ni to nije za raspravu? Ne može se načelnica samo pozivati na manjak sredstava niti predstave za javnost i pozivi oporbi na suradnju. Mi hoćemo surađivati ali samo kao partneri, navode oporbeni vijećnici.

 

(Fiatlux)