KAVANSKE PRIČE DAMIRA VRBLJANCA

10. srpnja 2020. | Kategorija: Hrvatska
Damir Vrbljanac

Damir Vrbljanac

Ceterum cense

PIŠE: Damir Vrbljanac

Kavanske priče

Primijetili ste kako se promijenio logotip moje kolumne. Ukratko, za one koji možda neznaju: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam  (Uostalom mislim Kartagu treba razoriti), poznata je rečenica rimskog senatora Marcusa Porciusa Katona, velikog mrzitelja Kartage, kojom je u senatu završavao svaki govor. Danas ta fraza označuje stajalište koje netko uporno zagovara. U mom slučaju shvatite to kao jednostavno: Uostalom, mislim. 

Kavanske priče. Znate već da se u kavani, uz kavu i konjak oduvijek razglabalo o svemu i svačemu. Kako je priča koju vam želim ispričati kratka, iskoristit ću prostor da vam najprije ispričam jednu iz onih davnih i mračnih vremena Kraljevine Jugoslavije. 

U vrijeme poznate šestojanuarske diktature koju je uveo kralj Aleksandar, neki je jadnik u kavani nesmotreno konstatirao kako „vlada ugnjetava narod“. Jedan ga je žbir čuo i naravno predao vlasti te je završio na sudu. Na suđenju sudac ga je upitao da li priznaje da je rekao kako vlada ugnjetava narod?

Gospon sudija, ja sam zbilja to rekao, ali nisam mislio na našu već na englesku vladu. A sudac će njemu: Nemoj ti nama, znamo mi dobro čija vlada ugnjetava narod.

A sad na ovu našu priču. 

Dan poslije izbora bio sam u gradu, u mojoj omiljenoj kavani i sasvim slučajno prisustvovao rezgovoru koji se vodio za susjednim stolom. Nekolicina njih žustro je komentiralo izborne rezultate, tko je gubitnik, tko dobitnik, ko će s kim i t.d. Jedan iz društva u nekom trenutku dao je svoj komentar: Ma šta se svađate, pa sve je to namješteno, režirano.

Svi su mu se glasno nasmijali (a ja u sebi), no on je nastavio: Samo se vi smijte, pa pogledajte rezultate, hajde recite kakav bi bio rezultat da su ga sami HDZ-ovci pisali? Upravo takav. Šta bi im značilo da su pobijedili sa malom prednošću, kako se uostalom očekivalo? Morali bi sa Škorom pa bi morali podilazit krajnjoj desnici (govornik je upotrijebio jedan drugi izraz, no ja sam ga prilagodio uljuđenoj komunikaciji,. op. a.). I onda bi dobili packu iz Europe. Šta će im to, ovako su jednim udarcem uspjeli riješiti se desničara i ujedno dobiti široku potporu pa će lako formirati vladu. 

Svi ostali su graknuli: Ali čovječe nemoguće je lažirati izbore! A čovjek se nije dao zbuniti: Kad se radi o politici Murphyevo pravilo glasi: Ako se nešto može lažirati – lažirat će se. Pitam ja vas, od prvih parlamentarnih izbora do sada, kada su predizborne ankete toliko promašile? Nikad! 

Popio sam svoju kavu i ostavivši društvo u daljnjem polemiziranju,  otišao prošetati se i razbistriti mozak. Vjerojatno se pitate šta ja mislim o svemu? Naravno da imam svoje mišljenje ali se s njim ne slažem.