KARNEVAL – Mjesec dana lude vožnje zvane Riječki karneval

16. siječnja 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
"Kuhari budućnosti" (Kostrena) na Korzu

“Kuhari budućnosti” (Kostrena) na Korzu

RIJEKA – Peto riječko godišnje doba – 35. po redu Riječki karneval – ove će godine trajati od 17. siječnja do 14. veljače. Premda kratak, riječki karneval će svim zaljubljenicima u maškare pružiti mnoštvo događanja, od izbora Kraljice Riječkog karnevala do Međunarodne karnevalske povorke.

Kako tradicija nalaže, riječki karneval počinje na Antonju, podizanjem pusta, a karnevalsko ludilo traje do Pepelnice. Kratko, ali programima bogato karnevalsko razdoblje na konferenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Toni i Kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović te predstavnik pokrovitelja, Vladislav Šipka iz Zagrebačke pivovare.

Nakon podizanja pusta, u petak, 19. siječnja u Dvorani mladosti održat će se izbor i krunidba nove Kraljice Riječkog karnevala, a ključevi grada će na četiri tjedna biti predani u ruke grada.
„Riječki karneval je važan ne samo zbog očuvanja tradicije i kulture ovog kraja, već je ujedno i važnan turistički proizvod Rijeke i šire regije. Također, radi se o važnom segmentu projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kojeg će kroz dvije godine otvoriti upravo Riječki karneval,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, podsjetivši kako je Riječki karneval i ove godine ima humanitarni karakter. Sredstva s ovogodišnjeg humanitarnog bala, koji se organizira u suradnji s Rotary klubom Rijeka – Sveti Vid, namijenjena su za nabavku specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom, članove Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke.

Najvažnije događaje ovogodišnjeg Riječkog karnevala najavio je direktor TZ-a Škarpa, istaknuvši kako će se u samo četiri tjedna održati preko 70 maškaranih događaja. Prvi će vikend obilježiti izbor Kraljice Karnevala, za koji se karte mogu kupiti u Turističkom informativnom centru, Korzo 14 po cijeni od 25 kn, te ispred Dvorane Mladosti dva sata prije početka programa. Drugog vikenda, točnije 27. siječnja održat će se Dječja karnevalska povorka, u kojoj će sudjelovati oko 5 tisuća malih maškara koje će u 67 grupa iz Primorsko-goranske županije, ali i šire, prodefilirati Korzom. Treći karnevalski vikend obilježit će sportske manifestacije Maškarani auto rally Pariz – Bakar i Carival Snowboard Session, ali i jedna novost – studentska povorka, Carnival DJ Session, koja će završiti velikim partyjem u Ex port Delti s headlinerom DJ Kevinom Saundersonom.

Međunarodna karnevalska povorka, u kojoj će sudjelovati oko 10 tisuća maškara, na rasporedu je 11. veljače. Maškare će biti raspoređene u stotinjak grupa, većinom s područja Primorsko-goranske županije, no maškaranom ludilu priključit će se i 13 grupa iz ostatka Hrvatske te desetak grupa iz inozemstva (Italija, Slovenija, Crna Gora, Srbija i Belgija). Kako je kazao direktor TZ-a Škarpa, karte za tribine koje se nalaze nasuprot pozornice na Korzu još su u studenom prodane turističkim agencijama, a procjene govore kako će tog dana u gradu boraviti oko četiri tisuće inozemnih gostiju.

Kao i svake godine, putem web-stranica Riječkog karnevala i ove će se godine moći uživo pratiti Dječja i Međunarodna karnevalska povorka. Prateći suvremene trendove, web-stranicu su redizajnirane uoči 35. izdanja karnevala. Na stranicama s novim dizajnom i pojednostavljenom strukturom za jednostavnije snalaženje mogu se naći sve informacije o karnevalskim događanjima, novosti te mnoštvo fotografija i video snimaka proteklih Riječkih karnevala.

"Črni morčići" (OŠ Nikola Tesla)

“Črni morčići” (OŠ Nikola Tesla)

Karnevalske zabave sa Zagrebačkom pivovarom rezultat su dugogodišnje suradnje Riječkog karnevala i pokrovitelja Zagrebačke pivovare, čiji je predstavnik, regionalni direktor prodaje Vladislav Šipka, najavio koncerte i zabave koji nas očekuju u sljedećih mjesec dana. Tako u Ex port Delti 20. siječnja nastupa Jole, 27. siječnja na redu je Jelena Rozga, a 3. veljače slijedi veliki Carnival DJ Session 2018. na kojem će pored DJ Kevina Saundersona nastupiti Addo & Poco Locco, Peznt, Mark Ash, Fryer i Dino Jukić. Večer prije velike završnice Karnevala, 10. veljače, u Ex port Delti nastupaju grupe Vigor i Night Express, a na sam dan Međunarodne povorke 11. veljače održat će se i velika završna karnevalska zabava.

Veliko humanitarno srce karnevalisti će, osim humanitarnim balom, pokazati i kroz akciju „Čep po čep – kolica“ K.U. Čiket u sklopu njihovog karaoke i pidžama partyja, humanitarnu prodaju jote i maneštre na Korzu, tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi te prodajnu izložbu fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“.

Meštar Toni i još uvijek aktualna Kraljica riječkog karnevala Elaie Filipović pozvali sve na sudjelovanje u brojnim programima Riječkog karnevala 2018., počevši s dizanjem pusta 17. siječnja koji se kao i svake godine održava na više lokacija, ali vremenski usklađeno u 18 sati – na ispred Doma Pašac, ispred Doma kulture na Pehlinu i ispred Doma Zamet. Nakon toga promjenom vlasti na Izboru nove Kraljice 19. siječnja kreće još jedna luda vožnja zvana Riječki karneval na koju je Toni pozvao uz karnevalski moto – Budi što želiš, dođi na Riječki karneval!

Popis svih događanja moguće je pronaći u kalendaru na službenim