POLICIJA NA KVARNERU POSEBNO VRŠILA NADZOR NAD MOTORISTIMA

23. svibnja 2020. | Kategorija: Hrvatska

policijaKVARNER – Jučer, 22. svibnja od 15 do 20 sati prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske pojačano je nadzirala vozače mopeda i motocikala u cilju veće zaštite i sigurnosti ove kategorije sudionika u prometu, kao jedne od najugroženijih skupina.
Sveukupno su kontrolirana 103 vozača, i to 57 vozača motocikala i 46 vozača mopeda. Zabilježeno je 35 prometnih prekršaja, od kojih najviše sedam prekršaja prekoračenja brzine. Svi prekršaji prekoračenja brzine zabilježeni su kod vozača motocikala, od kojih izdvajamo 37-godišnjeg vozača motocikla marke Aprilia, riječkih registracijskih oznaka. Spomenutog vozača zaustavila je posada policijskog  presretača na području čvora Matulji. Kretao se iz smjera Rupe prema Rijeci brzinom od 183 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine od 90 km/h.

Nadalje, dva vozača upravljala su neregistriranim motociklima, a jedan vozač mopeda nije imao zaštitnu kacigu. Također, tijekom pojačanog nadzora vozači mopeda i motocikala zatečeni su u počinjenju po jednog prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, nepropisnog pretjecanja i obilaženja, s nevidljivom registracijskom pločicom te u još 18 različitih prometnih prekršaja.
Od tih prekršaja, izdvajamo četiri prekršaja tehničke neispravnosti utvrđena na području nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka. Naime, u provedbi pojačanog nadzora prilikom kontrole mopeda na području nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka i Policijske postaje Opatija korišteni su valjci za utvrđivanje maksimalne brzine mopeda. Navedeno je provedeno u suradnji s djelatnicima stanica za tehnički pregled vozila. Nakon utvrđivanja brzine iznad 50 km/h kod četiri mopeda, vozači su s mopedima upućeni na izvanredni tehnički pregled vozila gdje je u stanicama za tehnički pregled utvrđeno  da su tehnički neispravni. Vozači ova četiri mopeda su isključeni iz prometa, privremeno su im oduzete registracijske pločice te su kao i ostali počinitelji prometnih prekršaja sankcionirani temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Tijekom provođenja pojačanih mjera na području Policijske uprave primorsko-goranske nije bilo prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala.