JOŠ JEDNA SMIJURIJA NA GRADSKOM VIJEĆU CRIKVENICE?

7. siječnja 2022. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

intercontinental_crikvenicaCRIKVENICA – Ono što se odigrava oko restorana u Crikvenici, točnije restoranom Sabbia i restorana Crni molo, može se nazvati jedino cirkusom. Ali ne ugostiteljskim, pravnim birokratskim…  već političkim cirkusom.

Krenimo redom.

Grad Crikvenica je većinski vlasnik obaju restorana i kao vlasnik može sa svojim dijelom vlasništvom što želi. Grad je tako vlasništvo nad Crnim molom odlučio prenijeti Jadranu (hotelska kuća), a zauzvrat je Jadran svoja prava Sabbie prenio Gradu Crikvenici.  Kako se vodi i pravni postupak oko vlasništva nad Crnim molom ovakva odluka ide u korist Gradu, ali i Jadranu. Pravno dobro posloženo, dogovoreno i sve drži vodu.

No, dogodilo se ono što se često dešava. Uplela se Država koja je podnijela tužbeni zahtjev protiv obje strane jer smatra da je se restorani nalaze na pomorskom dobru i da su ustvari oni pravi vlasnici. Skratimo priču: Država želi staviti svoje ruke na ove poslovne prostore s ciljem da najam ide njima, a ne Gradu ili Jadranu.

Oni koji ne znaju pravo i nisu upoznati malo detaljnije s načinom ponašanja Države po sličnim pitanjima mogu ostati zatečeno ponašanjem Države u Crikvenici. No ovakav način ponašanja Država radi stalno i nije po ničim svojstven Crikvenici. Isto ili slično se odvijalo u vjerojatno svim gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj po nekom od imovinskih pitanja: parcele, poslovni prostori, nekretnine… Pa ukoliko upali, upali. Država neke od ovih sporova dobiva, neke gubi, a sve se uglavnom svede na agilnost samih jedinica lokalne samouprave koliko su vješti shvatiti da je to sada pravna bitka u kojoj je Država na druga strana u postupku koja ništa nije iznad ili ispod Grada ili Jadrana. Ide pravna igra svatko za svoje interese: a interes Grada Crikvenice je učiniti sve sukladno zakonu da dobije pravnu bitku.

No čini se da je upravo to što što neki u Crikvenici – barem oni koji se nalaze u lokalnoj politici – ne razumiju, pa se javilo mnoštvo izjava ovog malog ali po politici očito burnog grada.

Jedan dodatni pravni argument za Grad Crikvenicu bio bi prihvaćanje korekcija  plana, koji je vezan uz gore navedena područja čime Grad samog sebe potvrđuje kao onim koji doista smatra da je to njegovo pravo. Kako bi svi shvatili o čemu je tu riječ, idemo jednostavnim rječnikom: kalkulacije u tom pogledu su kao da netko dvoumi uzeti svoje. Ukoliko je njegovo, nema se što dvoumiti. Ukoliko se dvoumi to je pravni pokazatelj koji ne ide tebi u korist.

Treba imati snage shvatiti da tu nema veze lokalna politika, tko je gradonačelnik, tko ima većinu u Gradskom vijeću, koja je stranka na vlasti a koja u oporbi. Ovdje veze ima da je u interesu Crikvenice pravno vlasništvo nad poslovnim prostorima. Čini se jasnim. Ali u lokalnoj politici i najjasnije stvari znaju postati mutne. I što se desilo?

Umjesto da lokalna politika podrži ovakvo nastojanje Grada, jer je riječ o dobrom pokušaju rješavanja pravne zavrzlame, neke je zbunilo to što se Država uplela – ne shvaćajući da to veze nema s utemeljenjem zahtjeva Grada Crikvenice i samo je argument da se još snažnije podrži Grad.

No dobili smo upravo suprotno. Vijećnik Mario Kružić iz SDP-a je izjavio:  Mi između sebe dilamo, a ne znamo kakav će biti ishod sudske odluke. Država tvrdi da objekti nisu u vlasništvu niti Grada Crikvenice niti Jadrana.

Branko Kleković iz PGS-a je izjavio da bi donošenje ovakvog zaključka (misli se na korekcije dijela plana kojeg donosi Gradsko vijeće Grada Crikvenice koji bi pokrenuo proceduru) vrlo škakljivim.

Ono što je još bizarnije je da ovaj plan redefinirati oblik i veličinu jedne zone čime se omogućuje Jadranu na izgradnju novog hotela International. Prevedenim rječnikom: netko se sjetio ulagati u Crikvenicu kako bi dobila veliki, novi hotelski objekt visoke kategorije s više kapaciteta i pritom zaposliti nešto ljudi.

Najmanje se snašla predsjednica Gradskog vijeća Vesna Car Samsa koja je predložila kolegama vijećnicima da ne donesu odluku već zatraže mišljenje  Državnog odvjetništva te je većinom glasova (9 prema 6) ova točka dnevnog reda odgođena za “neka buduća sretnija vremena”.

Zašto smo rekli da se Car Samsa najmanje snašla? Jer Državno odvjetništvo ne mora donijeti ikakvo mišljenje po ovom pitanju, a ukoliko ga donese to je samo mišljenje koje nije obvezujuće i koje apsolutno ne znači da bi u bilo kakvom sudskom postupku to uistinu tako bilo. Ukratko, u ovom slučaju je apsolutno nevažno što Državno odvjetništvo navede.

Gledajući kako Grad Crikvenica funkcionira netko u Državi (u pravnom smislu) trlja ruke, jer u ovom slučaju Gradsko vijeće Grada Crikvenice dalo je sebi autogol! Utakmica još nije gotova, ali ukoliko se u Crikvenici ne stave glave na kup i prestane gledati sitne političke lokalne animozitete Crikvenica će u pravnom smislu biti lak plijen.

(Z.M.)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone