JADRANOVO – AKCIJA ČIŠĆENJA PODMORJA: IZVUKLI 152kg OTPADA IZ MORA

5. ožujka 2023. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

ronjenje moreJADRANOVO – Završena je prva faza ekološke akcije čišćenja podmorja koje se održala u subotu u Jadranovu.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta „More bez otpada“, a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD „Tunera“.

U akciji je ukupno izvađeno 152, 35 kg otpada, od čega najviše metala čija je ukupna težina iznosila 83 kg. Izvađene su limenke, razni kablovi, a ronioci su pronašli jedan bojler i akumulator. Po težini otpada potom slijedi plastika s najviše građevinskog materijala i boca. U nešto manjim količinama pronađeno je staklo, od čega je uvjerljivo bilo najviše boca, zatim razne tkanine i jedna automobilska guma.

U akciji je sudjelovalo 13 ronioca, 6 ribara i 8 volontera. Ronioci su očistili 8000 m2 podmorja oko plaže Grabrova te je otpad potom barkama odvezen na obalu gdje su volonteri mjerili, sortirali i odlagali otpad na ekološki prihvatljiv način u suradnji s Eko Murvicom. Po završetku akcije na plaži Tunera organizirano je druženje i objed za sve sudionike.

Društvo sportske rekreacije Jadranovo prikupljene će podatke dostaviti Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. U svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada iz Institua su razvili platformu za unos i objedinjeno prikupljanje podataka o provedenim ekološkim akcijama čišćenja podmorja od morskog otpada.

Sljedeće dvije faze čišćenja podmorja oko plaže Grabrova predviđene su u travnju i lipnju kako bi se stekao uvid o količini i vrsti prikupljenog otpada tijekom svake pojedinačne faze. Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada, navode iz Ronilačkog društva Jadranovo.

(I.R.)