IZLOŽBA NEVENKE ARBANAS U CRIKVENICI

6. lipnja 2017. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

Crikvenica

Crikvenica

CRIKVENICA – Četiri desetljeća bavljenja grafikom potvrđuju i utvrđuju visoke pozicije Nevenke Arbanas u suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj grafici stečene upornim i dosljednim radom te kontinuiranim usavršavanjem (specijalka kod prof. Kinerta, višebojna grafika u pariškom Atelijeru 17 Stanleya Williama Haytera, akvatinta i litografija na praškoj Likovnoj akademiji kod Ladislava Čepelaka).

Prva je u hrvatsku grafiku unijela velike formate i boju, prva je u nas radila složenu Heiterovu tehniku, autorica je više vrsnih grafičkih mapa i art knjiga. Poznato je njeno nastojanje na širenju granica grafičkoga medija prema slikarstvu i prema kiparstvu, uvijek uvjerljivo i uvijek na najvišim artističkim postulatima.

Od 1975. do danas održala je 50 samostalnih i više od 200 žiriranih skupnih izložaba u Hrvatskoj i širom svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada. Za dostignuća u umjetničkom radu odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.). Djela su joj uvrštena u zbirke uglednih muzeja i galerija. Izgradila je osebujan grafički izraz u kojemu njeguje i monokromnu ekspresiju i kolorističku igru. Objavila je više grafičkih mapa i art-knjiga. Redovita je profesorica na ALU u Zagrebu.

Nevenka Arbanas i svojim novim grafikama potvrđuje status vrsne grafičarke istraživačkoga duha i sasvim posebnoga grafičkog iskaza. Cjeline Listovi (2014.-2015.) i Novi listovi (2016.-2017.) razlažu složenost i težinu grafičkoga postupka, nepredvidljivost i neizvjesnost nastajanja, ali i čaroliju rezultata. List kao organska forma i list papira na kojemu je forma otisnuta, postali su važna pojmovna poveznica koja objedinjuje motiv i tehničko grafičko djelovanje. U autoričinoj viziji motiv lista postao je znak, duhovni sadržaj prepoznatljiv u svojoj konkretnoj pojavnosti i u svojoj melankoličnoj, lirskoj reminiscenciji.

(Branka Arh, 2017., iz kataloga izložbe)