IZLOŽBA KRIVOTVORINA PUN POGODAK – DANAS I VOĐENO RAZGLEDAVANJE

19. rujna 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

gervais opatijaOPATIJA – Zbog velikog interesa građana, Festival Opatija će u srijedu,19. rujna, s početkom u 19 sati, organizirati vođeno razgledavanje izložbe krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“ koja se održava u Centru Gervais (ul. Nikole Tesle 5, Opatija), navode iz Festivala Opatija.

Vođeno razgledavanje dosad je bilo organizirano za brojne učenike opatijskih srednjih škola, a sada će priliku da doznaju više o izloženim krivotvorinama imati i građani Opatije. Koja se priča krije iza krivotvorenih umjetnina, koja je od njih ponuđena Vladi Republike Hrvatske na otkup, koje su metode krivotvorenja i načini otkrivanja?, ističu.

Zbirka je stvarana osam godina, a sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije. Danas ovu zbirku čini sedamdesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan te krivotvorina radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića, dok od stranih autora posjedujemo krivotvorene radove Salvadora Dalija, Amedea Modiglianija i Paula Renoira.
(kv)