ISTRAŽILI SMO! – MOTORISTI DOBILI KAZNE KOJE SU VRLO UPITNE

12. kolovoza 2019. | Kategorija: Hrvatska
Zakon o sigurnosti prometa na cestama_čl.32

Zakon o sigurnosti prometa na cestama, čl.32

KVARNER – Nakon održanog prosvjeda 29. 06. 2019. na Krčkom mostu motoristi koji su sudjelovali na istom počeli su dobivati kazne na svoje kućne adrese u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Istražili smo koliko sve pravno drži vodu.
1. Jedan motorista dobio je uručenu kaznu radi “nepoštivanja regulacije prometa od strane policije”.
2. Sukladno snimkama vidljivo je da preusmjeravanje policije nije bilo vidljivo iz udaljenosti kako propisuje čl. 32 Zakona o sigurnosti na cestama.
3. Postoje svjedočanstva motorista koji navode (citat): “policajac je doslovno stao ispred motora i kada ga je motorist pitao u čemu je problem, policajac mu je izvukao ključ iz motora i udaljio se do službenog vozila.”
4. Dio motorsita je popisan, dio je zaustavljen nakon prolaska naplatnih kućica kaok bi se izvršila kontrola ispravnosti dokumenata.
5. Po svjedočanstvima policija je navodila da su prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Kako točno je zakon prekršen, nije rečeno.
6. Jedan od motorista dobio je prekršajni nalog bez da ga je uopće policajac zaustavio, već se nalog svodi na zapisivanje dok je motorist stajao u koloni na naplatnim kućicama čime ni na koji način nije kržio Zakon o sigurnosti prometa na cestana.
7. U Zakonu stoji:Dužnost policajca bi bila da upozna stranku s tim da je počinio prekršaj, te da mu slijedi predviđena sankcija. Također dužnost policajca je da vozaču ponudi mogućnost, ako se ispunjavaju svi uvjeti, a to znači da policajac ima na uvid dokumentaciju vozača, provjeru vozila, te da nema potrebe za naknadnom provjerom lica ili vozila, da se nalog uruči osobno’.

krcki most krkČini se da se Upravo po ovom dijelu Zakona nije postupalo, stoga se i kazne koje slijede iz takvog postupanja mogu smatrati ništavnim, mišljenje je dijela pravnika. Dakako, sve to treba dokazati sud, ali argumenti su vrlo snažni. Naime, brojni sudionici potvrđuju da – dok su čekali prolazak naplatnih kućica – nitko od njih nije upozoren na počinjenje prekršaja. Ove izjave su uvjerljive s obzirom da čekati u redu na naplatnoj kućici nije protiv Zakona.

Ukoliko se smatra uzrokovanje kolone protiv Zakona to također ne drži vodu. Plaćanje lipama je legalno sredstvo plaćanja i ukoliko to uzrokuje kolonu to nipošto nije i ne može biti na teret onoga tko plaća legalnim sredstvom te postupanje na taj način nije suprotno Zakonu ni po kojoj osnovi.
(kv, u konzultaciji s pravnicima)