EKSKLUZIVAN INTERVJU – MARIN MILETIĆ: Moj tim i ja nikome nismo ništa dužni, naš kriterij je izvrsnost a ne podobnost

4. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska

Marin Miletić

RIJEKA – Razgovarali smo s kandidatom za gradonačelnika Rijeke Marinom Miletićem iz redova Mosta.

Po svih dosadašnjim anketama, tako i one koju je proveo naš medij, ulazite u uži krug kandidata koji imaju realne mogućnosti ući u drugi krug. Očito je da značajan dio građana Rijeke želi promjene. Koje su najvažnije promjene koje Vi nudite građanima Rijeke usporedno s aktualnom gradskom vlasti?

MARIN MILETIĆ: Najveća promjena koju donosim u odnosu na aktualnu vlast je otvorenost u svakom pogledu. Moj tim i ja nikome nismo dužni i nemamo klijentelu koju treba nahraniti unosnim poslovima pa će kriterij za suradnju s gradom biti izvrsnost, a ne podobnost kao do sada. Vrijeme je da svi najkvalitetniji pojedinci i organizacije u našem gradu stave glave skupa jer krizni period koji je pred nama bit će izrazito zahtjevan za sve razine vlasti. Gospodarska, zdravstvena i moralna kriza koje su već nastupile tražit će zajedništvo i uzajamno povjerenje. Nasuprot ideološkoj isključivosti aktualne gradske vlasti ja cijeli svoj radni vijek surađujem s ljudima različitih svjetonazora, vjerskih i političkih opredjeljenja, a upravo će nam takva jedna široka suradnja i uzajamna tolerancija biti neophodni u vremenima koje slijede.
Rijeka

Rijeka

Svjedoci smo covid-19 krize i posljednjih tjedana mediji su puni polemike oko otvaranja ili zatvaranja kafića. Stječe se dojam da su kafići najvažnija gospodarska tema u ovom covid vremenu. Što to govori o domaćem gospodarstvu i koji je vaš stav oko covid-mjera vezanih uz kafiće?

MARIN MILETIĆ: Kad promišljamo mjere vezano uz Covid krizu apsolutno trebamo uzeti u obzir znanost. Posljednja istraživanja koje su proveli ugledni znanstvenici sa Standford University ne nalaze jasan ili značajniji efekt strožih mjera (mrNPI) na sprječavanje rasta slučajeva u niti jednoj od 10 promatranih zemalja već zaključuju kako su mjere potrebne, ali i da između blagih i strogih mjera nema značajnijih razlika. Nacionalne vlasti ne samo kod nas već i na globalnoj razini uzimaju u obzir samo ona istraživanja koja mogu iskoristiti za svoje političke ciljeve i tu vidim najveću opasnost za demokratičnost društva u idućem razdoblju.
MILETIĆ: Najprije ću popiti dobar espresso sa svojim timom i čestitati im na odlično odrađenom poslu, a potom ću okupiti sve zaposlenike naše jedinice lokalne samouprave i zaželjeti im svako dobro u zajedničkom radu na boljitak našeg grada i svih naših sugrađana. Potom ću ući u sve strukture grada s neovisnom revizorskom kućom da nedvojbeno utvrdimo realno stanje funkcioniranja sustava
Hrvatska je nakon tranzicije umjesto industrije i novih tehnologija razvijala uslužne djelatnosti i taj trend moramo mijenjati, ali ugostiteljstvo nije zbog toga nevažna grana gospodarstva. Ono ima i simboličnu i praktičnu ulogu u našem društvu. Značajan dio poslovnih i političkih dogovora događaju se na kavama, a mi kao nacija pripadamo i mediteranskom kulturnom krugu i kod nas se društveni život dobrim dijelom odvija u ugostiteljskim objektima i njihovim terasama. Potpuno je nelogično terase na otvorenom držati zatvorenima, a trgovačke centre otvorenima.
Rijeka

Rijeka

Koji bi bili prvi potezi koje biste učinili kao gradonačelnik Rijeke?

MARIN MILETIĆ: Najprije ću popiti dobar espresso sa svojim timom i čestitati im na odlično odrađenom poslu, a potom ću okupiti sve zaposlenike naše jedinice lokalne samouprave i zaželjeti im svako dobro u zajedničkom radu na boljitak našeg grada i svih naših sugrađana. Potom ću ući u sve strukture grada s neovisnom revizorskom kućom da nedvojbeno utvrdimo realno stanje funkcioniranja sustava. Na temelju te analize, predložit ćemo plan restrukturiranja poslovanja i upravljanja Gradom u svrhu povećanja efikasnosti, čime očekujem ostvariti velike uštede u trošenju proračunskih sredstava kao i značajno ubrzati i podići kvalitetu usluga gradske uprave.

Kažite nam nešto o sebi. Za koga navijate u nogometu i jeste li posjećivali utakmice dotičnog kluba?

MARIN MILETIĆ: Preferiram da o meni pričaju drugi: osobe s kojima sam se družio, trenirao ili poslovno surađivao. No, ako bih se u nekoliko rečenica pokušao predstaviti rekao bih da sam istinoljubiva i otvorena osoba i suprotno tezi koju moji politički suparnici žele nametnuti,  poštujem različitosti i odlično funkcioniram u “mješovitim” sredinama. Držim da su naše različitosti ujedno i naše bogatstvo i zato ih treba njegovati i uvažavati, a odluke koje se u takvim okruženjima donose trebaju biti svima podjednako prihvatljive. Osnovni kriterij po kojem donosim odluke, biram suradnike i općenito funkcioniram su poštenje, dobronamjernost i stručnost.
Što se nogometa tiče, još od najranijeg djetinjstva navijam za Rijeku. Bio sam član Armade još u mojim srednjoškolskim danima. U to vrijeme bio sam redoviti posjetitelj utakmica na na zapadnoj tribini podno stijena naše Kantride, a od kad sam se politički aktivirao, utakmice pratim s istočne tribine na Rujevici. Osobno, podržavam stav da se politički interesi ne miješaju u navijački pokret.

(razgovarao: I.R. / kvarnerski.com)