I TOGA IMA – Prijevare na štetu sustava socijalne skrbi

21. prosinca 2018. | Kategorija: Hrvatska

novac_1DELNICE – Policijski službenici Policijske postaje Delnice dovršili su kriminalističko istraživanje nad 13 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kaznena djela prijevare, kojima su ostvarili protupravnu imovinsku korist i oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za više stotina tisuća kuna.

Jedanaestoro hrvatskih državljana u dobi između 35 i 50 godina, policija sumnjiči da su u razdoblju od siječnja 2014. do prosinca 2018. godine u više navrata prikrili činjenice koje utječu na ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi. Na ovaj način su za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosima između 10 i 123 tisuće kuna, odnosno sveukupno od oko 565.490 kuna.

Isto tako, kriminalističkim istraživanjima provedenim nad dvoje hrvatskih državljana u dobi 42 i 55 godina, inače korisnika zajamčene minimalne naknade je utvrđeno da nisu prijavili da su članovi njihovih kućanstava postali vlasnici vozila. Ovim su u zabludu doveli djelatnike nadležnog centra za socijalnu skrb i izbjegli postupak preispitivanja okolnosti korištenja prava na spomenutu naknadu, čime su u razdoblju od rujna 2014. do početka 2017. godine ostvarili protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 101.400 kuna.

Počinjenjem prijevara osumnjičeni hrvatski državljani su ostvarili protupravnu imovinsku korist te nadležno ministarstvo, odnosno Državni proračun oštetili sveukupno za oko 666.890 kuna.