HRVATSKI VODEĆI MEDIJI NASJELI – FOTOGRAFIJE PREMLAĆENIH IMIGRANARA OD HRVATSKE POLICIJE SU LAŽ?

2. kolovoza 2018. | Kategorija: Hrvatska
Fotografija premlaćene osobe kojom se manipulira javnost

Fotografija premlaćene osobe kojom se manipulira javnost?

HRVATSKA – Nekoliko vodećih hrvatskih medija objavilo je vijest o tobože pretučenom migrantu od strane hrvatske policije, a “vijest” su skinuli sa facebook profila organizacije naziva No Name Kitchen.

Na dotičnom profilu piše: Tuesday night, while having dinner between the volunteers working in Velika Kladuša, a man comes and asks us if we could check him, he just came back from “the game” and the Croatian police beat him and his friends. This is how his back looked like ten minutes after being forced to come back from the border. (Utorak navečer, dok je večerao među volonterima u Velikoj Kladuši, prišao je čovjek i pitao možemo li ga pregledati, upravo se vratio s “igre” gdje ga je hrvatska policija pretukla, kao i njegove prijatelje. Ovako su mu izgledala leđa deset minuta nakon što se morao vrati s granice), i u privitku dakako fotografija.

Englesni naziv, beogradska adresa

Krenimo redom. Tko je organizacija No Name Kitchen? Iako imaju naziv na engleskom jeziku, riječ je o skupini nastaloj u Beogradu, koja okuplja radikalne beogradske anarhističke ljevičare i u čijem manifestu stoji: Nastali smo iz dubokog neslaganja koje osećamo prema nejednakosti i nepravdi koju kapitalistički i rasistički sistem kreira.

Kako bi se bolje upoznali s ovom organizacijom dovoljno je malo googlati srpske medije koji ju nazivaju: osobama često u sukobu sa zakonom. Ovo navodimo samo kako bi bilo jasnije čije facebook postove neki vodeći hrvatski mediji uzimaju zdravo za gotovo.  I oni koji su zdravo za gotovo uzeli tu informaciju čini se – nasjeli su. Tako je, recimo, Novi list donio: Opet premlaćivanje na granici? Ovako izgledaju leđa migranta koji je sreo hrvatsku policiju!

Hrvatska policija nikoga ne tuče, već samo brani hrvatsku granicu sukladno zakonu.

Međutim, nekoliko nezavisnih portala odmah je posumnjalo u istinitost priče te su krenule provjere koje su otvorile ozbiljne sumnje u istinitost priče koju “prodaje” beogradska organizacija. Osim što je na čitateljima hoće li ili neće vjerovati u istinitost facebook posta No Name Kitchena, jer nema ništa što doista potvrđuje ono što govore,  javili su se podatci da je ista fotografija već bila objavljena prije dotičnog utorka. To znači da tekst uz fotografiju ne može biti ispravan. Također, ove fotografije nema u galerijama organizacije s ostalim fotografijama gdje se postavljaju sve fotografije, a sve se može provjeriti na stranicama dotičke organizacije, što dodatno potiče na sumnju autentičnosti priče.

Nadalje, hrvatska policija je u više navrata isticala kako nema premlaćivanja i ovakvi natpisi nevladinih organizacija (uredno sumnjive agende) su naprosto laž, a Sindikat policije pohvalio je hrvatske policajce na korektnosti svojeg rada u pograničnom području.

Manipulacija s lažnim fotografijama kako bi javnost napadala vlastitu policiju i postala blagonaklona za prihvat imigranata koji ilegalno dolaze

Također je dovoljno pogledati način rada sličnih organizacija u Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj (često financirane od strane korporacija Sorosa) gdje su odavno izgubile legitimitet jer se često koriste izvrnutim ili nategnutim podatcima, a sve kako bi se manipuliralo javno mjenje. Cilj je stvarati u javnosti negativan stav prema vlastitoj policiji i zakonima, a postati blagonaklon prema “sirotim” i “premlaćenim” ljudima kako bi se provelo ilegalnu imigraciju.

Takvo što više ne prolazi u europskim medijima, a hrvatski mediji očito trebaju još naučiti ono što su ostali europski mediji odavno naučili. (kv)