HRVATSKA SE IZNOVA ZATVARA – MEĐU MJERAMA I ZABRANA TOČENJA ALKOHOLA

25. listopada 2020. | Kategorija: Hrvatska
Ovo nam je budućnost - zatvoreni, izolirani, maskirani?

Ovo nam je budućnost – zatvoreni, izolirani, maskirani?

HRVATSKA – Uređivačka politika Kvarnerskog je da neće objavljivati informacije i vijesti vezane uz covid-19 koje smatra nepotrebnim širenjem panike među ljudima ili namjernim micanjem fokusa sa ostalih važnih tema. Ali danas se desila stvar koju smatramo iznimno važnom za prenijeti jer iznova snažno prijeti gospodarskoj slici, ali i mentalnom zdravlju cijelog našeg društva.

Nacionalni stožer danas je objavio da od sutra, ponedjeljka 26. listopada, na snagu stupaju obveze (!) korištenja maskica za lice i na otvorenim prostorima ukoliko nije moguće održavati udaljenost od ostalih ljudi najmanje 1,5 metara. Drugim riječima, ukoliko ste sami u prirodi ili u automobilu možete biti bez maske, ali sve ostalo nije dopušteno. Donose se i sljedeće obveze:

U zatvorenim prostorima maske morate nositi bez puno razlike.

Neće više biti dopuštena okupljanja na javnim mjestima za više od 50 osoba.

Na svadbama može najviše biti 30 osoba.

Na pogrebima najviše 30 osoba (pokojnik se ne računa) i svi moraju imati maske (bez pokojnika).

Na ostalim privatnim svečanostima najviše može biti 15 osoba.

Utakmice se mogu održavati ali bez gledatelja. Stoga svi vi koji ste kupili ulaznice za Rijeku – ništa od toga.

Javna okupljanja su dozvoljena do 22 sata, a svadbe do 24 sata. Ukoliko se organizira svadba kao javno okupljanje – nije baš jasno.

Mora se voditi evidencija svih prisutnih i to je potrebno čuvati. (Sjećate se svih onih priča o zaštiti podataka od prije 2 godine? Ako se sjećate – zaboravite.)

Sljedeća odluka koju su donijeli – nije šala – je toliko van pameti da vas unaprijed molimo za ozbiljnost. Naime, zabranjeno je točenje alkohola nakon 24 sata i prije 6 sati. Nemojte nas pitati kakve to veze ima s ičim. Ali očito ako vam se pije možete prije 24 sata naručiti malo više, pa onda ono što je natočeno prije 24 ispijate na miru nakon 24 sata.

Sve ove mjere će – kako tvrdi Stožer – kontrolirati inspektorat, civilna zaštita i policija. Ukoliko se ne pridržavate tih obveza – pazite ovo – policija vas može kazniti. Kako, koliko i na osnovu kojeg zakona nije rečeno. Vjerojatno jer takav zakon ne postoji, ali što vam sve to vrijedi kada vas policija i država uhvate u žrvanj malo vam koristi od zdrave pameti i logike.

Mjere se određuju u trajanju od 14 dana.

Kako će se sve ovo provoditi ako znamo da djeca i dalje moraju u školu, znamo kako su prenatrpani autobusi Autotroleja itd. – nemojte nas pitati. Nama sve ovo izgleda kao potpuni poraz slobode i zdrave pameti.

(kv)