Gradu Rijeci službeno uručen certifikat „Grad za mlade“

20. travnja 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Zagrebu Gradu Rijeci dodijeljen je certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2021. do 2024. godine. Titulu koji po prvi puta dodjeljuje Udruga gradova u Republici Hrvatskoj preuzeo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ovo priznanje dodjeljuje se gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Na svečanoj dodjeli, koja je održana u utorak, 20. travnja, priznanja su im dodijelili predsjednik Udruge gradova u RH, Željko Turk, i državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Željka Josić.

“Gradovi rade pregršt kvalitetnih i inovativnih stvari koje možda i nisu toliko vidljive u javnosti. Ovime ćemo na jednom mjestu okupiti mnoštvo praksi koje će ostali gradovi vrlo lako moći primijeniti. Na taj način profitirat će sve strane, a ponajviše mladi za koje će se otvoriti nove mogućnosti u njihovim lokalnim sredinama.“, rekao je Turk.

“Samo participacija mladih u donošenju odluka koje utječu na stvaranje pozitivnog okruženja za njihov život uistinu mogu utjecati na demografsku sliku i ostanak mladih u Republici Hrvatskoj. Nadam se i vjerujem da će ova dodijeljena priznanja potaknuti i druge gradove da se izbore za ovaj naslov “, dodala je dr. Josić.

Uz Rijeku, titulu Gradovi za mlade dobili su Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Šibenik, Varaždin i Zabok - Foto Udruga gradova.

Podsjetimo, odluku o dodjeli titule „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima među kojima su predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.
Na natječaj za dodjelu certifikata „Grad za mlade“ prijavila 32 hrvatska grada, od koji je 9 gradova zadovoljilo uvjete te dobilo titulu Grad za mlade.

Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade kroz osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Službena dodjela certifikata “Grad za mlade“

Rijeka je u svojoj kandidaturi istaknula niz višegodišnjih projekata i programa namijenjenih mladima koje provodi s ciljem stvaranja pozitivnog okruženja za razvoj i djece i mladih, povećanja sigurnosti djece i mladih, razvoja njihovih vještina i kompetencija, osiguranja aktivnog sudjelovanja mladih u društvenoj zajednici i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.
Mađu mjerama koje potvrđuju dosadašnju uspješnu provedbu politika usmjerenih na poboljšanje kvalitete života mladih u Rijeci su: provedba Programa za mlade, Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama Grada Rijeke, stipendiranje mladih, programi za mlade poduzetnike, programi kojima se mladima omogućava participiranje u donošenju odluka na razini Grada kao što je Savjet mladih Grada Rijeke te brojni volonterski, kulturni, edukativni i sportski programi namijenjeni mladima.
Također, jedan od osnovnih preduvjeta za dobivanje certifikata bio je potpisivanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Povelja je rezultat projekta naziva Europe Goes Local, najvećeg europskog projekta u području mladih, a u kojem je sudjelovao i Grad Rijeka. Navedenu je Povelju potpisao 81 hrvatski grad.

Uz Rijeku, titulu Gradovi za mlade od 2021. do 2024. godine dobili su Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Šibenik, Varaždin i Zabok.
Certifikat se dodjeljuje na period do 2024. godine, nakon čega slijedi evaluacija programa temeljem koje se certifikat može produžiti.

Osim priznanja, gradovi su dobili i zastavu koju mogu izvjesiti ispred gradske uprave, a u svakom od devet certificiranih gradova izradit će se grafit s lokalnim motivima i elementima Certifikata.
Sljedeći poziv za kandidature očekuje se u siječnju sljedeće godine.