GRADSKO TRGOVAČKO DRUŠTVO PREUZIMA DJELATNOST TRŽNICA

2. ožujka 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

RIJEKA – Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je kako će upravljanje riječkim tržnicama u sedmom mjesecu preuzeti jedno od gradskih trgovačkih društava. Komentirao je i napise o stanju gradskog proračuna i tvrdnji da Država može u svakom trenutku blokirati proračun naglasivši da ne vidi razloga za to budući Grad Rijeka raspolaže imovinom vrijednom preko sedam milijardi kuna ima itekako puno mogućnosti prema kojima može normalno funkcionirati, pa ne zna čemu takve katastrofične priče.

Gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je tijekom svoje redovne konferencije za medije čestitku na izboru novoj rektorici riječkog sveučilišta Snježani Prijić-Samaržija naglasivši kako njen izbor predstavlja jamstvo nastavka iznimno dobrih odnosa sa Sveučilištem te nastavak planiranja čitavog niza budućih zajedničkih aktivnosti. Dodao je kako je siguran da će rektorica posebnu pažnju posvetiti suradnji Grada i Sveučilišta u kontekstu projekta Europske prijestolnice kulture, s obzirom na to da je bila osobno angažirana u pripremi projekta, tada u funkciji prorektorice, kao veza sa Sveučilištem i s obzirom na to da se od Sveučilišta očekuje da bude aktivni partner u tom projektu.

S obzirom na veliki interes javnosti i brojne napise u medijima te upite na tu temu gradonačelnik je naglasio kako je definitivna odluka Grada Rijeke da više ne raspisuje koncesiju za upravljanje tržnicom, već da upravljanje tržnicom preuzme jedno gradsko trgovačko društvo, najverojatnije Rijeka plus. Dosta nesporazuma izaziva činjenica da javnost ne razlikuje djelatnost tržnica od tvrtke Tržnice Rijeka d.o.o. koja ima koncesiju za upravljanje tom tržnom djelatnošću. Tržnice Rijeka su dobile koncesiju prije 10 godina na javnom natječaju i cijela priča o tome je legalna i legitimna. Zakon o komunalnom gospodarstvu dozvoljava da tržnu djelatnost obavlja tvrtka u vlasništvu jedinice lokalne samouprave ili neka druga tvrtka putem koncesije. U kontekstu reorganizacije cijelog komunalnog sustava i stvaranja jedne krovne organizacije osnivanjem tvrtke Poslovni sustavi koje je preuzelo sve potporne djelatnosti stvorili su se uvjeti da jedno od tih društava preuzme upravljanje riječkom tržnicom. Prema njegovoj procjeni to bi za sada bila tvrtka Rijeka plus koja je i inače preuzela komercijalne djelatnosti gradskih komunalnih društava, no da li će to tako ostati vidjet će se nakon 6-8 mjeseci kada će se odlučiti hoće li to i nadalje biti njihova djelatnost ili će se ići na osnivanje novog komunalnog društva koje bi se bavilo samo tržnicama. „Gradu nije namjera ostvarivati neku ekstra dobit kao što to neki impliciraju, već unaprijediti tržnu djelatnost ulaganjem u novu opremu te nešto drugačiju organizaciju rada, na korist građana i korisnika. Uostalom, velike dobiti neće ni moći biti zato što kod nas postoje kolektivni ugovori i odnosi u plaćama, pa će i zbog toga dobit biti manja. Nećemo otkupljivati postojeću opremu već nabaviti novu, a namjera nam je u narednih godinu dana unaprijediti djelatnost i poboljšati uvjete kako za građane tako i djelatnike. Dao sam i nalog našim urbanistima da u dogovoru s konzervatorima razmotre mogućnost djelomičnog natkrivanja otvorenih prostora tržnice.

Ideja je da preuzmemo one zaposlenike koji budu željeli preći u Rijeka plus pa ne postoji bojazan da će netko ostat bez posla. Pregovaramo sa sadašnjim koncesionarom kojem ugovor ističe u 7. mjesecu o tome da prijenos upravljana sa koncesionara na gradsku tvrtku bude proveden na način da tržnica niti jedan dan ne bude zatvorena.
Konačna odluka o preuzimanju tržnica bit će jedna od točaka sjednice Gradskog vijeća krajem ožujka. Tržna djelatnost u Rijeci se odvija na više lokacija, uz glavnu tržnicu u paviljonu na Brajdi, Zametu i veoma malo na Vežici. Namjera Grada je da se na svim tim lokacijama nastavi tržna djelatnost bez obzira na vlasništvo nad imovinom. Većina tih objekata u kojima se obavlja tržna djelatnost je u vlasništvu Grad Rijeke, a samo dio u vlasništvu sadašnjeg koncesionara. Nije tajna da ćemo s njima pregovarati o tome da tvrtka koja preuzme upravljanje tom djelatnošću, dakle Rijeka plus otkupi ili uzme u dugoročni zakup. Sve što se događalo s tržnicama bilo je predmet istrage DORH-a pri čemu je jasno i nedvojbeno utvrđeno da je sve što se radi na riječkim tržnicama u skladu sa zakonima RH. Podsjetio je da su Tržnice Rijeka dobile mogućnost koncesije nakon sudske nagodbe kojom je Grad stekao vlasništvo nad objektima tržnice, a u zamjenu dao mogućnost obavljanja tržne djelatnosti putem koncesije.