GRADSKA GLAZBA TRSAT SLAVI SVOJ ROĐENDAN

24. lipnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

TRSAT / RIJEKA – Gradska glazba Trsat danas slavi svoj rođendan. Naime, Gradsaka glazba Trsat osnovana je 24.6. daleke 1906. godine.

Jedan od osnivača bio je i istaknuti javni radnik, humanista i povjesničar, a kasnije i župnik franjevačkog samostana na Trsatu, pok. Dr. Andrija Rački.

Raspon Trsatske glazbe je raznolik, a kreće se od raznih koračnica i revijalne glazbe pa sve do svjetskih majstora ozbiljne glazbe. Glazba “Trsat” sudionik je gotovo svih manifestacija na području svoje Županije, a u svoje najveće uspjehe ubraja i međunarodne nastupe u Italiji, Austriji i SR Njemačkoj te nedavne nastupe na 1. Međunarodnom susretu puhačkih orkestara u mjestu Marezige, Slovenija i nastup u gradu Dunauj Varoš, Mađarska prigodom 50-e godišnjice grada i 1000 godina osnutka Mađarske.

Uz glazbenike se ističe i njihova zastava sa motivima RH te povijesne jezgre Trsata. Glazba okuplja oko 60-ak članova svih zanimanja i starosne dobi 8-88 godina. Tokom 95 godina, Glazbu svojim marljivim radom vodili su pok. Ivan Matrljan, Anton Žmitek, Jakov Miculinić i Ivo Čargonja. Danas, orkestar predvodi dirigent Stjepan Vadlja koji je u proteklih nekoliko godina pridonio njegovom osvježenju, a posebnom brigom i sudjelovanjem u radu Internog muzičkog tečaja uspio je popuniti orkestar sa mladim glazbenicima i nekim deficitarnim instrumentima. Osim brojnih priznanja za svoj dugogodišnji rad, Glazba Trsat s ponosom ističe i Zlatni grb grada Rijeke.

(Gradska glazba Trsat)Fotografija Gradska Glazba Trsat - Rijeka.Fotografija Gradska Glazba Trsat - Rijeka.