GRAĐANI OPATIJE U PONEDJELJAK NA TRIBINI ZA ZGRADU HITNE POMOĆI

1. travnja 2017. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Proslavljena-obljetnica-Opatija-je-prva-u-Hrvatskoj-prije-120-godina-imala-Hitnu (1)“Mi, grupa građana Opatije okupljena oko imena Opatijska nezavisna lista, vjerujemo da zgrada hitne pomoći, koju su građani Opatije dobili na poklon od obitelji Lučić treba ostati na usluzi građanima kao što je to bila želja donatora”, riječi su nositelja ove nezavisne građanske liste Ernie Gigante Deškovića, koji je najavio tribinu na ovu temu zajedno sa svojim kolegama Ivanom Juričićem, nezavisnim gradskim vijećnikom Grada Opatije, Damirom Huserikom i Edvinom Miljevićem iz mjesnog odbora na čijem se području nalazi ova zgrada.

“Unatrag nekoliko tjedana prikupljali smo potpise podrške građana za ovaj cilj i prikupili više tisuća njih. Ovim putem zahvaljujemo našim sugrađanima na podršci, jer jedino zajedno možemo do cilja. Stoga pozivamo sve koji se slažu s ovim nastojanjima da dođu na tribinu na temu opatijske zgrade hitne pomoći i zgrade dječjeg vrtića. Tribina će se održati u ponedjeljak (3.4.), u vili Antonio s početkom u 19 sati. Održati će se kratak presjek povijesti tih prostora i naš prijedlog što s njima u budućnosti”, navedeno je.

Smatramo da ova pitanja mogu jedino riješiti građani okupljeni oko nezavisnih inicijativa. Stoga predstavnici političkih stranaka nisu pozvani, jer stranke u Opatiji svojim višegodišnjim nečinjenjem ičega po ovoj temi drugo nisu zaslužile.

“Nas ne zanima ‘visoka politika’, već dobronamjernim prijedlozima želimo Opatiju činiti ugodnijom za život Opatijcima. Stoga je naš stav jasan: u slučaju da u ovoj zgradi i dalje ne može biti hitna pomoć smatramo da je ona idealna za Crveni križ koji danas djeluje u neadekvatnim prostorijama ili za medicinske ordinacije s čijim najmom bi se dobila i ekonomski održiva priča. Područje je po katastru u vlasništvu Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, ali uvijek treba kroz planove Grada, koliko se god može, utjecati taj prostor usmjeravati prema građanima. Postoje tendencije da se ova zgrada proda i one su dosad izravno ili posredno uvijek dolazile iz pravca stranaka koje vode županiju”, ističu.

“Zato smatramo da ova pitanja mogu jedino riješiti građani okupljeni oko nezavisnih inicijativa, stoga predstavnici stranaka nisu pozvani na tribinu. Svojim nečinjenjem ičega po ovoj temi nisu drugo zaslužili.”

“Pored toga, naše ideje su da se riješi prometni problem POS-ovih stanova čiji građani do Opatije moraju preko Matulja; uspostavi fond za pomoć obnove fasada jer lijepi grad je i turistički primamljiv; da Opatijom upravljaju građani Opatije, a ne stranke. To su naše ideje i tko se slaže s njima pozivamo ga da nam pruži podršku na skorim lokalnim izborima”, zaključuju Ernie Gigante Dešković, Edvin Miljević, Ivan Juričić i Damir Huserik.