Grad Opatija i sljedeće školske godine pomaže u nabavci udžbenika

25. svibnja 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

ucenici-skola-0502BIJELA KRONIKA – Kako bi učenicima i roditeljima pomogli u nabavci udžbenika za obvezne predmete te rasteretili njihov kućni budžet, Grad Opatija će i za sljedeću školsku godinu, a organiziranim prikupljanjem ovogodišnjih školskih udžbenika, osigurati učenicima osnovne škole s prebivalištem na području Grada Opatije besplatne školske udžbenike i radne bilježnice za obvezne predmete, ali uz uvjet da vrate prošlogodišnje.

Opatija će se tako pridružiti praksi mnogobrojnih europskih zemalja gdje učenici na početku školske godine dobivaju udžbenika koje na kraju školske godine moraju vratiti.

Ova se gradska odluka odnosi na sve učenike s prebivalištem na području Grada Opatije, neovisno koju osnovnu školu pohađaju – u Opatiji, Lovranu ili negdje drugdje.

Učenici koji ne vrate cijeli komplet obveznih udžbenika neće moći ostvariti pravo na dodjelu kompleta udžbenika za obvezne predmete i nabavu radnih bilježnica za sljedeću školsku godinu, odnosno pravo na sufinanciranje srednjoškolskih udžbenika u visini od 750 kuna koje će imati učenici sada osmih razreda.

Nakon što se vrate udžbenici, škola će utvrditi broj nedostajućih udžbenika i radnih bilježnica te popis dostaviti gradskom odjelu koji će ih tijekom ljeta nabaviti te će učenike kompleti za obvezne predmete dočekati u školama na početku školske godine. Iznimka su učenici koji pohađaju ostale osnovne škole, dakle one izvan Opatije i Lovrana, a kojima će se udžbenici sufinancirati u visini od 300 kuna za niže te 500 kuna za više razrede, kao i komplet radnih bilježnica za obvezne predmete, a koje će nabaviti Grad Opatija.

Nabava nedostajućih udžbenika i radnih bilježnica financirat će se i proračuna Grada Opatije, a prikupljanje udžbenika provest će se u suradnji opatijske osnovne škole i gradskog Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti. (kv)