GRAD NOVI VINODOLSKI ULAZI U VI.FAZU UREĐENJA PLAŽE NA BRIBIRSKOJ OBALI

16. listopada 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

NOVI VINODOLSKI –  Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog, Velimir Piškulić je u Ministarstvu turizma, u prisustvu načelnice Sektora za razvoj turističkih destinacija, gospođe Zdenke Šutak, potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta Uređenje plaže na Bribirskoj obali – VI.faza, a temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini.

Ukupna vrijednost VI. faze procjenjuje se na 1,2 milijuna kuna, a Ministarstvo turizma sufinancirat će je iznosom od 480 tisuća kuna. Osnovni cilj ovog projekta je povećati površinu plažnog prostora i opremiti plažu rukohvatima, tuševima i ostalom komunalnom opremom, te povećati sigurnost kupača.

Kada uzmemo u obzir da turizam u Novom Vinodolskom ima ulogu primarnog sektora, a Novi Vinodolski  još uvijek je prepoznatljiv kao destinacija pasivnog odmora, pri čemu obalu od gotovo 25 km karakteriziraju nepristupačne stijene, te je nedostatak plažnih površina vrlo izražen problem, uređenje plaža na području Grada Novog Vinodolskoj prioritetne su aktivnosti Grada. Prema podacima o broju noćenja proizlazi da je okviran broj dnevnog opterećenja na plažama  10.000 kupača. Ovaj broj ne uključuje stalno stanovništvo  i jednodnevne posjetitelje, a kojih u posljednjih nekoliko godina ima sve više.

„Privatne investicije u turizmu promijenile su izgled Novog Vinodolskog i strukturu gostiju, te  dovele nove sadržaje, a na nama je da ulažemo u javnu infrastrukturu. Do danas je u plažu uloženo 6 milijuna i 232 tisuće kuna. Od prve do pete faze svaka je imale svoje posebnosti – postavljena su dva sanitarna čvora, izgrađena je rampa i postavljen lift za osobe s invaliditetom, uređen je streetworkout park za vježbu i rekreaciju, postavljene su pametne klupe. S uređenjem plaže pojavili su se i novi sadržaji.“-istaknuo je gradonačelnik Velimir Piškulić.

Prema terminskom planu, raspisivanje postupka javne nabave planira se u listopadu, dok se završetak građevinskih radova očekuje krajem ožujka.

Treba napomenuti da je projekt u skladu sa strateškim dokumentima RH, uključujući i novu Strategiju razvoja turizma Crikveničko-vinodolske rivijere i Akcijski plan, koju je za Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenicu i Vinodolsku općinu, te pripadajuće tri turističke zajednice izradio Institut za turizam iz Zagreba. Strategija razvoja turizma Crikveničko-vinodolske rivijere i Akcijski plan ukazuju na potrebu daljnjeg razvoja proizvoda odmora u koje se prvenstveno ubrajaju sunce i plaže (kroz unaprjeđenje uređenja plaža). Kroz strategiju je definirana vizija turističkog razvoja Crikveničko-vinodolske rivijere – Dinamična rivijera rekreacije i zdravlja, a kao osnovni ciljevi razvoja turizma do 2029. godine postavljeni su: unapređenje kvalitete, produljenje sezone i podizanje prepoznatljivosti.