GRAD MALI LOŠINJ I MINISTARSTVA TURIZMA I POLJOPRIVREDE PROTIV ALOHTONE DIVLJAČI

17. svibnja 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

cresko-lošinjski arhipelag

cresko-lošinjski arhipelag

CRES / LOŠINJ – S ciljem bržeg i konačnog rješavanja problema alohtone divljači koja otocima Cresu i Lošinju radi velike probleme i štetu, danas je u gradskoj vijećnici održan sastanak o.d. gradonačelnika Malog Lošinja Ane Kučić sa ministrom turizma Garijem Cappellijem i Ivicom Francetićem, pomoćnikom ministra poljoprivrede, Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije. S obzirom da je alohtona divljač velika prijetnja turizmu cijelokupnog arhipelaga ministar turizma Gari Cappelli sazvao je sastanak u Malom Lošinju.
“Još kao gradonačelnik Malog Lošinja, zalagao sam se sa rješavanje navedenog problema, drago mi je da je Ministarstvo poljoprivrede izašlo na teren kako bi na licu mjesta prikupilo informacije. Situacija je alarmantna, divlje svinje su sve bliže naseljima, i potrebno je promptno reagirati jer šteta koju čine poljoprivredi, stočarstvu i neometanom kretanju građana i gostiju, može imati pogubne poslijedice za hrvatski turizam u jako brzom roku.“ Izjavio je ministar Cappelli.

Inače, u posljednje vrijeme, gradovi Mali Lošinj i Cres intenzivirali su razgovore oko zajedničkog problema – prevelikog broja alohtone divljači, posebice o šteti koju divlje svinje, jeleni lopatari i mufloni rade otočnoj poljoprivredi i stočarstvu. Iako su jedan i drugi grad napravili pomake, izostali su dugoročni pozitivni učinci te se iz tog razloga pristupilo dogovorima oko prijedloga rješenja kojim bi se, kako davateljima koncesija, tako i lovačkim društvima omogućio kvalitetniji, veći i učinkovitiji izlov divljači. Održane su dvije tematske sjednice Gradskih vijeća oba grada po temi alohtone divlhjači, a sa sjednice Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja izašao je Zaključak upućen nadležnim ministarstvima, a koji za cilj ima adekvatan izlov alohtone divljači.
Mali Lošinj kao jedinica lokalne samouprave nije neposredno nadležan za rješavanje izlova alohtone divljači, ali je problem toliko velik da je nužno kako voditi koordinaciju između lovačkih društava, poljoprivrednika i stočara, tako i sa nadležnim institucijama.
„Želimo se uhvatiti u koštac sa problemom alohtone divljači. U programskim smjernicama za naredni period velik dio zauzima revitalizacija poljoprivrede i vraćanje života i mladih u manja mjesta na Lošinju. Moramo zajedničkim snagama i kroz različite modele ostvariti pozitivne rezultate. Sve ove godine ozbiljno smo radili, no nedostajala nam je veća podrška od strane nadležnih institucija. Potrebna je sustavna kontrola lovozakupnika na terenu, kontinuirani izlov, te svakodnevni boravak na lovištu. Vjerujem kako uz potporu Ministarstva poljoprivrede možemo vrlo brzo napraviti velike pomake“ izjavila je Ana Kučić.
Također, u proteklom peridu Grad Mali Lošinj osnovao je Komisiju za praćenje rada lovačkih društava koja je dostavljala podatke o radu lovačkih društava i postignutim rezultatima, analizirala je njihov rad te je donijela Zaključak da se alohtona divljač ne izlovljava dostatno, da je nedovoljna aktivnost svih lovačkih društava i suradnja između društava po pitanju izlova nije kvalitetna. Kako bi pružili podršku poljoprivrednicima koji trpe određene štete zbog alohtone divljači na terenu Grad Mali Lošinj objavio je tablicu s podacima o svim lovačkim društvima koji su dužni nadoknaditi nastalu štetu.
„S rješavanjem problema alohtone divljači na kvarnerskim otocima započeli smo još 2001. godine, to su stetočine. Na Krku i na Rabu smo imali velike pomake, vjerujem kako ćemo i na Lošinju napraviti isto. Specifičnost otoka je u tome što su pojedini dijelovi nepristupačni, ima čak i onih na koje ljudska noga nije nikad kročila. Samim time divljači su dobri uvjeti za razmnožavanje, čemu svakako pridonose i klima te male obradive površine. Svjesni smo problema i smatramo da je apsolutno nužna zajednička suradnja na terenu kako bismo cijelokupnu situaciju stavili pod kontrolu.“ Izjavio je pomoćnik ministra Francetić.
Uz temu divljači, na sastanku je bilo riječi i o održavanju Park šuma i pošumljavanju Lošinja, te zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. O.d. Ana Kučić iznijela je problem sa zakupom državnog zemljišta, jer još od 2009.godine nije raspisan niti jedan natječaj za područje Grada Malog Lošinja neovisno o tome što Grad za zahtjeve priprema dokumentaciju i redovito proslijeđuje na postupanje. Interes građana za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Malog Lošinja izrazito je velik što je vidljivo iz do sada zaprimljenih 196 zahtjeva. Pomoćnik ministra Francetić najavio je pokretanje procedure i brže rješavanje zahtjeva.