GOTOVO TRISTO PLANINARA NA VRHU VIŠEVICE

3. veljače 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

planinariVINODOL – U organizaciji Planinarskog društva Strilež, Crikvenica i uz potporu Turističke zajednice Vinodolske općine održan je već tradicionalni, ove godine 24. Zimski uspon na Viševicu.
Vrijedni članovi, magli i prohladnom vremenu usprkos, pripremili su stazu od podnožja do vrha Viševice, očistili je od porušenih grana, utabali snijeg, označili i učinili je sigurnom i prohodnom za nedjeljni uspon.

Na ovu, kao i sve druge akcije ovog našeg jedinog, ali veoma aktivnog planinarskog društva, odaziv je bio velik. Tristotinjak planinara iz ukupno 26 planinarskih društava pohodilo je Viševicu, prekrivenu snijegom i suncem obasjanu. Uz brojna domaća planinarska društva, zabilježena su i dva slovenska.

Na 1428 m visokom vrhu, jednom od najljepših vrhunaca i vidikovaca Gorskog kotara, planinari su uživali u pogledu koji seže na sve planine i vrhove uokolo dokle dopire pogled, sve do pomalo mutnih Alpa u daljini. Na jug je otvoreni pogled na Kvanerski zaljev sa svim otocima. Vidi se Senjski kanal sa svojim otocima. Najljepša nagrada za uloženi trud i dvoipolsatni uspon. Jedna manja grupa planinara je odlučila otići na obližnji 1187 m visoki Zagradski vrh. I dok se Viševica bijelila od snijega, Zagradski vrh su “zabijelile” visibabe.

Čudna je i nepredvidiva priroda, uvijek nas iznenadi, razveseli i napuni pozitivnom energijom. Dobro je što sve više ljudi prepoznaje prednosti kretanja i boravka u prirodi, što to postaje stil i način života. U konačnici, to nam otvara dodatne mogućnosti za razvoj turizma i cijelog našeg kraja “na korak od mora i dva koraka od sniga”. (kv)