GOTOVO JE – CRIKVENICA ZAPALILA KRIVCA ZA SVA ZLA

8. ožujka 2019. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj

crikvenica maškareCRIKVENICA – Svake godine u siječnju maškare preuzimaju ključeve Grada i time postaju vladari crikveničkoga kraja. Razdoblje održavanja Maškara 2019. u Crikvenici bilo je od 12. siječnja pa sve do 6. ožujka.

Manifestacija je počela tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima, gdje su ugošćene ostale maškarane grupe s područja Grada Crikvenice i okolice. U večernjim je satima izvršena primopredaja gradskih ključeva iz ruku Damira Rukavine, gradonačelnika Grada Crikvenice, u ruke maškara te svečano podizanje maškarane zastave, što je simboličan znak da maškare preuzimaju vlast u Crikvenici na osam tjedana. A bilo je to osam tjedana zabave, pjesme, plesa, kreativnih maski i najbolji način za buđenje iz „zimskog sna“.

Svaki petak za vrijeme trajanja maškara, održavala se ovogodišnja novina – „Škola maškaraneh tanci“ pod vodstvom Elija Bašana, koja je privukla veliki broj zainteresiranih polaznika. Crikvenica je, kao i ranijih godina, ugostila zvijezde hrvatske estrade. Prvi ovogodišnji glazbeni gost bio je Mladen Grdović, a zabava je bila zajamčena i subotama nakon njega jer su nas zabavljala i druga poznata glazbena imena – Maja Šuput, Jole, Lidija Bačić, Hladno pivo i Vigor.

Subotnji nastupi kao i mnoga druga maškarana događanja održavali su se u Gradskoj sportskoj dvorani, najveselijoj dvorani na Kvarneru. Subotama su se održavali i maškarani turniri – boćarski, rukometni i pikado turnir te Maškarana šetnja po Ljubavnoj cestici, čime su crikveničke maškare imale priliku pokazati svoj sportski duh i ljubav prema prirodi. Nedjelje su bile rezervirane za turnire u briškuli i trešeti, čajanke, tombule, popodneva za naše najmlađe čuvare maškarane tradicije, a jedna od nedjelja, 27. siječnja, bila je dan ključnog zbivanja ove najveselije manifestacije, a to su Dječja i Velika maškarana povorka, koje su se po prvi puta mogle pratiti u prijenosu uživo na Kanalu Ri. Dječja povorka je sadržavala 15 grupa s gotovo 1.000 djece i njihove pratnje, a Velika karnevalska povorka brojala je 1.100 sudionika u 34 maškarane grupe. Povorka je već dugi niz godina međunarodna, a našim trgom, s alegorijskim kolima ili bez njih, prodefilirali su veseli zvončari, šareni klaunovi, crveni jokeri i brojni drugi.

Na koncu, teško se odlučiti što je izazvalo veću pozornost – brojne grupe najmlađih i najslađih sudionika ili odrasli sudionici i umirovljenici s maštovitim kostimima.

Da dani tijekom tjedna ne bi prolazili bez maškaranih događanja, pobrinuli su se maškaroni i maškaronke s područja crikveničke rivijere. Tako je tjedan bio ispunjen događanjima što u Crikvenici, a što u ostalim trima mjestima Rivijere Crikvenice – Selcu, Dramlju i Jadranovu. Posjetitelji su mogli uživati u zvucima mantinjade, zaplesati i zapjevati na veselim maškaranim zabavama, biti sudionici čakavskog zapolneva, tancat selačko kolo ili pak svjedočiti jedinstvenom običaju mlaće prazne slame.

Nakon što su mu maškarane grupe dale ime i krstile ga, Čista srijeda je bila koban dan za crikveničkog mesopusta Neodoljivog. On očito nije bio dovoljno neodoljiv za Crikveničane, koji su mu nakon čitanja šentence presudili, zapalili ga, a potom bacili u more. Istoga dana, svome su okrivljeniku presudili Selčani, Dramaljci i Jakovari.