GLAVOTOK – Prezentacija radova na samostanskom kompleksu

21. rujna 2017. | Kategorija: Krk, Lošinj, Cres, Rab

tz_otoka_krkaGLAVOTOK – U sklopu manifestacije Dani uropske baštine u Hrvatskoj koja se odvija u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u samostanu sv. Marije u Glavotoku, 22. rujna 2017. godine, s početkom u 12.00 sati, Damir Sabalić iz Konzervatorskog odjela u Rijeci održat će prezentaciju zaštitnih i istražnih radova na tamošnjoj crkvi i dijelu samostana.
Samostan franjevaca trećoredaca glagoljaša u Glavotoku, najzapadnijoj točki otoka Krka, osnovan je u 15. stoljeću na frankopanskom posjedu, a preuređena, točnije povećana crkva i povijesni dio samostana nastaju između 16. i 19. stoljeća. Smještaj na plovnom putu, blizina pašnjaka, maslinika i šume pridonijeli su opstanku i razvoju najizoliranijeg krčkog samostana. Vizija fratara, baštinika ovog jedinstvenog kompleksa, podrazumijevala je (i još uvijek podrazumijeva) održavanje tradicionalnih djelatnosti, očuvanje krajolika te kvalitetnu prezentaciju samostana i njegovog vrijednog inventara. Od 2015. godine u Glavotoku se provode opsežni radovi na obnovi crkve i dijelu samostana. Tijekom zaštitnih te istovremeno provedenih istražnih radova došlo je do značajnih nalaza, a otkriće srednjovjekovnih fresaka, odnosno sjevernog zida prvotne crkve te rezultati građevinskih sondiranja i arheoloških istraživanja stvorili su temelj za novo čitanje građevnog razvoja crkve i samostanskog kompleksa, i to bitno drugačije od dosadašnjeg.
Dani europske baštine u Hrvatskoj tradicionalno se obilježavaju tijekom rujna i listopada, s time da je temom ovogodišnje manifestacije izabrana: Baština i priroda – krajolik mogućnosti. U brojnim mjestima diljem Hrvatske, ovom prigodom, organiziraju se izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom vremenu te ih pozicionirati kao izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ova tema ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena čitava 2018. godina.