GLAS PODUZETNIKA KAŽNJEN S 30.000 kn JER NISU DRŽALI RAZAK

12. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska
Hrvoje Bujas

Hrvoje Bujas

HRVATSKA – Glas poduzetnika kažnjen s 30.000 kuna jer su održali prosvjed na trgu jer nisu osigurali propisane epidemiološke mjere međusobnog distanciranja i nošenja maskica i nisu se pridržavali odluke koja zabranjuje okupljanje više od 25 ljudi na istom mjestu. Podsjetimo, organizirali su prosvjed poduzetnika koji je okupio više tisuća nezadovoljnika s epidemiološkim mjerama.

Ono što je skandalozno je što se istovremeno održavala misa pred zagrebačkom katedralom koja je također okupila više od 25 ljudi, a među njima bili su sam ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, gradonačelnik Milan Bandić i zamjenica načelnika stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, međutim tu kazni nije bilo.

Na sve Glas poduzetnika je naveo sljedeće:

‘Drago nam je da je Vlada RH uvažila veći dio zahtjeva udruge Glas poduzetnika, ali potrebni su mnogo snažniji koraci kako bi se spasilo tisuće tvrtki i zaposlenika
Vlada Republike Hrvatske danas je objavila da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness centri, kafićima je dopušteno prodavati kavu za van, omogućila se nastava u školama za strane jezike, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina. Udruga Glas poduzetnika pozdravlja otvaranje i određeno popuštanje mjera, no moramo upozoriti da to jednostavno nije dovoljno. Kao što smo istaknuli već mnogo puta, Vlada RH na neke djelatnosti jednostavno zaboravlja te ignorira njihove vapaje. Otvaranje i popuštanje mjera nije dovoljno, potrebno je poduzeti mnogo snažnije korake.

Već gotovo godinu dana, event industrija, povremeni prijevoz putnika, putničke agencije i mnoge druge djelatnosti su zatvorene, ali ne samo zbog mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Vlada RH nije donijela adekvatne ekonomske mjere od samog početka pandemije, što će uzrokovati propast mnogih mikro, malih i srednjih poduzetnika. Također, naknada za fiksne troškove omogućena je za samo jedan dio poduzetnika, a potrebno je proširiti ovu mjeru i na sve ostale djelatnosti s velikim padom prometa. Bitno je istaknuti da se trenutne “mjere” odnose samo na očuvanje radnih mjesta, što je namijenjeno zaposlenicima, dok su troškovi tvrtki daleko veći. Kreditne linije i bespovratna sredstva teško su dostupni poduzetnicima, što dodatno otežava njihovu situaciju. Mnogi poduzetnici su već založili svoju privatnu imovinu jer očekivana pomoć nikada nije stigla.

Nakon 2,5 mjeseca i prosvjeda od 10.000 građana, Vlada RH je počela ispravljati diskriminatorne odluke koje je donijela i prihvatila je većinu prijedloga UGP-a. Drago nam je da se otvaraju teretane, škole stranih jezika i kockarnice, ali nepravedno je nedozvoljavanje rada i ugostiteljskim objektima. Naime, kava za van je samo ispravak nepravde od studenog prošle godine. I dalje smatramo da ekonomske mjere nisu adekvatne i tražimo obeštećenje za sve s padom od 60% i to minimalno 100.000 kuna po tvrtki, kao i pokrivanje fiksnih troškova minimalno od prosinca prošle godine. Uostalom, ako se ima novca za kupnju INA-e i aviona, mora se imati i za adekvatno obeštećenje poduzetnika”, istaknuo je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

(kv)