GASI SE STUDIJ TEOLOGIJE U RIJECI

13. svibnja 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

prazna_ucionica škola djecaRIJEKA – Prije nekoliko godina zamjenama imovine Katolička crkva u Hrvatskoj došla je do vlasništva atraktivne zgrade bivšeg Filozofskog fakulteta u Rijeci. Naime, tada je država omogućila Crkvi vlasništvo nad zgradom u kojoj se nalazi Fakultet za turistički menadžment u Iki.
Sveučilište u Rijeci je tada predložilo Crkvi da zgradu u Iki zamijeni s onom Filozofskog fakulteta u Rijeci kojemu su se već gradili novi prostori na Trsatu nova zgrada na Trsatu. I tako je ova zgrada u centru Rijeke došla u vlasništvo Katoličke crkve u Hrvatskoj, Fakultet u Iki je ostao gdje se nalazio, a Filozofski fakultet je otišao na Trsat.

U prostorima zgrade u Rijeci od tada se održava nastava novoosnovane osnovne katoličke škole i dio riječkog studija teologije koji je sastavni dio Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Zagreba.

Sada je stigla vijest da se riječki studij teologije gasi i od ove godine upisa više nema te sadašnji studenti će ustvari svoj studij dovršavati na matičnom KBF-u u Zagrebu.
Nije navedeno jasno obrazloženje, ali se u kuloarima čiju informacije da je ovom riječkom studiju presudio mali broj zainteresiranih pri upisu i želja prenamjene zgrade iz obrazovne u nešto drugo – što točno nije još poznato.

(Z.M.)