FILIPOVIĆ: Grad Rijeka osigurava poklon bonove za 2500 riječkih umirovljenika

15. prosinca 2020. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović najavio je na konferenciji za medije kako Grad Rijeka podiže cenzus prihoda kako bi više umirovljenika moglo dobiti blagdanske poklon bonove Grada Rijeke.

Poklon bonovi nisu jedina pomoć kojom Grad Rijeka nastoji olakšati život riječkim najugroženijim umirovljenicima pa se tako godišnje, za različite oblike pomoći umirovljenicima izdvaja preko osam milijuna kuna

Grad Rijeka ove će godine osigurati blagdanske poklon bonove za čak oko 2500 riječkih umirovljenika.

Odlučili smo se u ovo blagdansko vrijeme podignuti cenzus prihoda temeljem kojeg se dodjeljuju blagdanski poklon bonovi Grada Rijeka pa će tako poklon bon dobiti više Riječana starije životne dobi no što je to do sada bio slučaj.  Naime, uz korisnike gradske novčane pomoći za umirovljenike s mirovinom do 1700 kn i korisnike novčane pomoći za osobe starije od 65 godina bez osobnog prihoda, koji su ovih dana na kućnu adresu dobili svoj poklon-bon, Grad Rijeka darovat će za blagdane i one umirovljenike koji imaju nešto višu mirovinu, odnosno one s mirovinom do 2500 kn, a koji uz nekretninu u kojoj žive nemaju u svom vlasništvu i dodatnu nekretninu i koji se uklapaju u gradske cenzuse – najavio je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Poklon-bon u vrijednosti 300 kn umirovljenici će moći iskoristiti jednokratno u trgovačkom društvu Plodine d.d., počevši od 15. prosinca 2020. do 28. veljače 2021.

Zahtjeve za dobivanje božićno-novogodišnjeg poklon-bona, umirovljenici koji još nisu dobili poklon-bon na kućnu adresu, mogu podnijeti najkasnije do 15. siječnja 2021., putem e-pošte, pošte ili osobno na šalteru Grada Rijeke.

Zahtjevi i popis dokumentacije mogu se preuzeti na mrežnim stranicama Grada Rijeke.

“Zbog epidemiološke situacije i prevencije daljnjeg širenja virusa COVID-19 preporučuje se izbjegavanje osobnog predavanja zahtjeva. Stoga apeliram na rodbinu i znance umirovljenika koji nisu u mogućnosti samostalno podnijeti zahtjev zbog nedostatka informatičke opreme ili vještina, da im u tome pomognu”, kazao je Filipović.

Grad Rijeka će svima koji podnesu zahtjeve elektronskim putem ili putem pošte i zadovolje prije navedene uvjete, blagdanski poklon-bon poslati na kućnu adresu.
Inače, poklon bonovi nisu jedina pomoć kojom Grad Rijeka nastoji olakšati život riječkim najugroženijim umirovljenicima pa se tako godišnje, za različite oblike pomoći umirovljenicima izdvaja preko osam milijuna kuna iz proračuna Grada.

Primjerice, umirovljenicima i starijim osobama bez osobnog prihoda u okviru Socijalnog programa Grada Rijeke namijenjene su i redovite mjesečne novčane pomoći u iznosu koji varira ovisno o uvjetu kojeg zadovoljavaju.

Uz to, umirovljenici i starije osobe koriste i druge oblike pomoći socijalnog programa, a najviše pomoć za podmirenje troškova stanovanja. Koriste po potrebi i pravo na naknadu usluge pomoći i njege u kući, na prehranu u pučkoj kuhinji, na naknadu troškova smještaja i liječenja u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, te specijalni prijevoz za osobe s invaliditetom.

Dodatno, za umirovljenike starije od 65 godina s mirovinom nižom od 2.000,00 kn Grad Rijeka podmiruje godišnju kartu za javni prijevoz, a samo prošle je godine ovo pravo iskoristilo 4.320 umirovljenika.

Na području grada Rijeke još od 2003. godine postoje i Klubovi za umirovljenike i starije osobe. Trenutno je aktivno 16 klubova, a smješteni su u raznim dijelovima grada kako bi bili dostupni čim većem broju umirovljenika i starijih osoba.

To su svojevrsni dnevni boravci osoba starije životne dobi, u kojima se sastaju s vršnjacima, mogu pročitati dnevni tisak, pogledati TV, pristupiti internetu, igrati društvene igre (šah, tombola, karte i sl.), napisati članak za specijalizirani web portal penzici.hr, ali i naučiti nešto novo na predavanjima i radionicama. Osim toga, svaki klub nudi određene posebne programe, ovisno o interesu svojih članova (rekreacija, likovni programi, zbor i sl.). Svaki klub ima (geronto)domaćicu koja za članove priprema tople i hladne napitke po povoljnoj cijeni i brine se za čistoću prostorija i kućni red.

Klubovi imaju ukupno oko tri tisuće članova koji participiraju u klupskim aktivnostima.

Još od 2004. godine putem Matice umirovljenika grada Rijeke omogućuje se korištenje usluge organizirane prehrane (ručka) po znatno povoljnijoj cijeni od tržišne za umirovljenike čija je mirovina niža od 2.500 kn mjesečno a uz to nisu u mogućnosti samostalno za sebe pripremati svakodnevno topli obrok.
Starijim osobama u Rijeci ove su godine bili dostupni i programi organizirane tjelovježbe, edukativni program “Sveučilište za treću dob” koji provodi Sveučilište u Rijeci, korištenje Bazena Kantrida bez plaćanja naknade i različiti programi u sklopi projekta Rijeka Zdravi grad.