FIATLUX: NEPOTREBNO PROTIVLJENJE GOLFU NA KVARNERU

7. rujna 2021. | Kategorija: Hrvatska

golf sportKOLUMNA – Piše Nezavisna lista, a pišem i ja: „Vijećnici nezavisne liste Ive Rinčić su Primorsko goranskom županu Zlatku Komadini uputili otvoreno pismo u povodu Javne rasprave što je u tijeku od 28. srpnja do 26 kolovoza 2021.

Riječ je o Studiji o utjecaju na okoliš golf igrališta Matalda na otoku Cresu. Davor Štimac smatra, da je provedba javne rasprave u jeku turističke sezone i godišnjih odmora nešto što prolazi ispod radara javnog interesa, a opsežna dokumentacija traži puno vremena za pripremu na kvalitetno sudjelovanje u javnoj raspravi. Nije nam cilj zaustaviti projekt , nego upozoriti na površan, formalan i neodgovoran način provedbe, poručuje Iva Rinčić te podsjeća na to da je Javni uvid u Studiju dostupan u upravnoj zgradi Grada Malog Lošinja i na stranicama nadležnog Ministarstva, ali ne i na stranicama PGŽ.“

Nadalje se poziva Župana Komadinu da odgodi raspravu za kasnije. Iz otvorenog pisma se ne vidi što zapravo Davor i Rinčička zastupaju, proceduru javne rasprave ili su protiv ili za izgradnju. Tipično za bivše skojevce, ni mimo ni vrit. Upitna je i komunikacija „Otvorenim pismom“ jer postoje načini da se u Županijskoj skupštini pokrene rasprava.

Osim toga mnoge javne rasprave ne pobuđuju zanimanje građana (pogledajte podatke o nekim puno važnijim od ove) pa se pitamo što zapravo oni hoće. Ili je to nekakva samopromocija koju im je nametnuo njihov tim ili nemaju pojma o čemu govore. Nakon toga navode :

„U RH smo svjedoci da su slični primjeri izgradnje golf terena uvijek izazivali ogroman interes i reakcije javnosti…..“

Nismo primijetili da su skojevci iz Nezavisne liste se angažirali u raspravi o Golf centru na Jelenju (Grobnik) koje već dugo ima sve dozvole ali ne i investitora zbog makinacija županijskih struktura. Ovaj skup vijećnika vjerujem da ne zna puno o tome ali može se izvaditi dokumentacija o grobničkom slučaju. Osim toga nitko nikad nije objasnio financijsku konstrukciju, utjecaj na okoliš i same troškove kao i moguću dobit.

Ako itko ima dilemu o izgradnji golf igrališta evo samo nekih činjenica:

1. Golf igrališta uz more gdje se zemlja ne zamrzava su jako traženi u zimskom periodu. Na sjevernom Jadranu (uključujući Italiju i Sloveniju) ima ih 11. Sva ostala u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj se zatvaraju.

2. Golf igrališta mogu samo poboljšati okoliš pa nije čudo da se grade u nacionalnim parkovima(Austrija 101, Brioni Pula, Bled)

3. Ne koriste se kemikalije za održavanje jer bi bilo štetno i za igrače.

4. Kod izgradnje pazi se na očuvanje okoliša jer se samo tako marketinški može poboljšati prodaja karata (green fee)

5. Problem vode je uvijek prisutan ali postoje mnogi načini da se on smanji

6. Golf igrališta da bi bila profitabilna moraju prodati 40.000 karata, a cijena varira od 80-120 eur

7. Golf igrači putuju i avionima (i privatnim) da bi igrali zimi, a najčešće se igra 3-5 dana

Toga ima još kao i sama financijska konstrukcija pa ukoliko društvo to zanima neka se jave uredništvu www.kvarnerski.com za kontakt.

 

Problem Lošinja i Cresa nije golf nego lov i lovci koje štite političke i financijske struktura države.

Što se tiče same procedure javne rasprave neka se gore navedeni pozabave problemima zapošljavanja na sveučilištu (totalno netransparentno i izvan procedure) i bolničkim listama i uslugama izvan procedure.

 

Piše: FIAT LUX

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone