FIATLUX IZNOVA UDARA: KAD ĆE RIJEČKA BANDA IZAĆI NA OTVORNEI PROSTOR?

4. siječnja 2022. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasFIATLUX KOLUMNA: Hapsi se po Zagrebu,Osijeku,Splitu,Puli ! Kad će Rijeka doći na red jer tu je nereda najviše.

 Kada bi htjeli ispasti mudri mogli bi se grohotom nasmijati i zapitati ‘kako je moguće dao o jednoj tako ozbiljnoj instituciji treba gotovo 30 godina da shvati ono što svaka nonica na placi zna, no stvarnost nam je daleko od komedije“.

Djeca komunizma

A sve je, nastavlja, započelo davno – ranih devedesetih, dvjema katastrofalnim pogreškama onoga koji je u to vrijeme ‘i vedrio i oblačio’, dakle onoga predsjednika Franje Tuđmana.

Prva, neprovođenje lustracije, i druga, na krajnje mutan i netransparentan način započet (i dovršen) proces pretvorbe i privatizacije, i to u vrijeme najžešćeg rata. Jedino pitanje ostaje jesu li, dakle, te pogreške bile unaprijed planirane, znači namjerne, ili su bile počinjene nenamjerno, nesnalaženjem i sličnim.

O „bratstvu i jedinstvu“ političara, tajkuna i pravosuđa ne treba puno riječi trošiti. To funkcionira bolje nego u tkzv.“nesređenim“ državama Južne Amerike.Privatizacijski model već je počeo u bivšoj državi kad direktori kupuju tvrtke dionicama radnika. Da bi se zadovoljila dijelom emigracija i desničari organizira se prodaja tvrtki za 1 kn, ali to je samo mali postotak u odnosu na one koji su već prisvojili naše. Ti novokomponirai kapitalisti dolaze iz društva UDBE,KOS.a i komunističkih struktura.

Danas, s odmakom od tridesetak godina, kada znamo da su najbogatiji hrvatski tajkuni, osim posrnulog sina bivšeg člana CK SKH Hrvatske Ante Todorića, Ivica, zatim Vanja Špiljak, Emil Tedeschi, Branko Roglić, Milan Artuković, Dubravko Grgić, Ante Vlahović i mnogi drugi- stvar je potpuno jasna.

Ukratko, ‘deca komunizma’ svoje su džepove napunili dovoljno i za nekoliko slijedećih naraštaja, dok je narod, u domoljubnom transu, glasujući za vladajuće devedesetih stvarao surogat komunističkog feudalizma.

“Već godinama u središtu pozornosti je tajkun Emil Tedeschi, kojeg su najmoćniji političari i njihovi kontrolirani masmediji forsirali kao uzor poduzetničke uspješnosti. Međutim, tomu se više puta otvoreno suprotstavio saborski zastupnik Miro Bulj, koji je čak u saborskom govoru obznanio kako DORH štiti kriminal jer su bez rezultata ostale njegove četiri kaznene prijave protiv tvrtki kojima je ‘suvlasnik bila obitelj Tedeschi’ i koje su početkom domovinskog rata ‘usisale’ novac predviđen za obranu cetinske krajine”, govori nam Granić i nastavlja:

Još je nekoliko saborskih govornika o tim tvrtkama govorilo, spominjale su se ‘nelegalne isplate u visini od oko 30 milijuna kuna’, i – ništa! Mediji su u nekoliko navrata objavljivali kompromitirajuće originale iz SDS-ovih dosjea o Svetozaru Tedeschiju, ocu Emila Tedeschija, i – opet ništa! Inače, spomenuti dosje ima 216 stranica i nalazi se u državnom arhivu, koristan je osim za shvaćanje ‘poslovanja Svetozara Tedeschija’ i za shvaćanje nepoznatih aspekata djelovanja jugokomunističkih

vojnih i civilnih sigurnosnih službi, koje su, definitivno, glavni moderator ključnih zbivanja i u tri desetljeća samo formalno samostalne RH”.

 “Potpisnik ovih redova u posjedu je dosjea Svetozara Tedeschija, detaljno sam pročitao praktički sve o tome čovjeku i o njegovoj obitelji, još od vremena kada je bio mladi ‘direktor općeg sektora u brodogradilištu Korčula’. Surađivao je s jugoslavenski tajnim službama kao doušnik ‘Brod’, sa splitskom UDBA-om gdje upoznaje Marka Roglića, vrlo bliskog rođaka Branka Roglića, koji nakon 90-ih postaje utjecajni tajkun i vlasnika je mega velike ‘Orbico grupe’, surađivao je i s britanskim tajnim službama i Johnom Mottom, progonjen je zbog privrednog kriminala, pa sve do 90.-ih kada je bio vlasnik tvrtke ‘Rothen’ iz Trsta, u kojoj svoju karijeru započinje i mladi Emil”, navodi politički analitičar Granić.

Ljudi poput Svetozara, odnosno Emila Tedeschija, je bezbroj, ističe Granić.

 “Osim spomenutih Artukovića iz ‘Francka’, Vlahovića iz ‘TDR-a’, Roglića iz ‘Orbica’… cijeli je niz i drugih imena, redom bivših suradnika tajnih jugoslavenskih službi, koji su na krajnje sumnjiv i netransparentan način bivše društveno vlasništvo transferirali u vlastite džepove, ili su pokradeni ‘prljavi’ novac oprali kupujući te kapacitete”, govori Granić.

 E, pa to isto se desilo i u Rijeci. Što je bilo sa Brodomaterijalom, Brodokomercom, Tvornicom papira, Tržnicama , Vulkanom, Rokard Benčićem,Transjugom, Torpedom, Mesokombinat,Dina, Riječka banka….. Sve su to „deca komunizma“ dobili na pladanuj uništili , rasprodali i kao „novi“ krenuli u druge unosne poslove pravdajući svoje iznenada stećeno bogatsvo radom svojih roditelja ili nekakvim kreditima.HDZ jepo dogovru ostavio SDP-u Rijeku i ne dira ih, samo skupi par mrvica da bi ostalu hrvatsku preuzeo sam.

Kako to uvijek biva lopov je lopov pa i ti novi poslovi „dece komunizma“ nisu čisti. Napokon je netko počeo razmotavati klupko ali Rijeku ne dira! Kad su ta „deca“ uvidjela da bi se i njih nešto moglo propitivati oni vrlo čvrsto ulaze u političke vode i kroje nam život u našem gradu pa i kad odu nastupaju njihova „deca“ i kako bi ih zvali „deca od dece“. Je li se tko zapitao kako se dobije unosan posao U PGŽ-U, Gradu Rijeci i njihovim satelitskim tvrtkama? Je li se netko zapitao tko može dobiti posao U Domu zdravlja i NZZJZ osim ako nije „deca od dece“. Oni su toliko osnažili da to već i ne skrivaju.Sad imaju i novu stranku kvazi poduzetnika, a sve u svrhu utjecaja na pravosuđe.

Pitamo Zagreb kad će Rijeka doći na red? A možda su i oni uključeni i ovdje da i ne znamo…

Fiat lux