FIATLUX IZNOVA UDARA: IVANIŠ I ŠTIMAC BOLESNA AMBICIJA BITI GRADONAČELNIK

1. veljače 2021. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasPiše: FiatLux

                             Štimac i Ivaniš – bolesna ambicija biti gradonačelnik

 

Pitanje je zašto su u svim državama Europske unije liječnici u politici iznimka a kod nas pravilo, od stvaranja ove države pa do danas?

Mnogi liječnici idu u politiku da bi zadovoljili svoje potrebe za moći, dominacijom i novcem. Narod misli, “on je doktor, pa će možda nešto napraviti u politici.” Iako među liječnicima na nacionalnoj i na lokalnoj razini vlasti ima nedvojbeno onih koje je altruizam povukao u politiku, pitanje je koliko brzo se u političkoj bari altruizam, izgubi jer ta bara ima svoje vrijednosti i zakonitosti. I nisu po tome liječnici ništa bolji ili lošiji od ostalih smrtnika.  I liječnici se u politici adaptiraju brzo kao i većina naših ljudi koji su ušli u taj sustav moći i odlučivanja. Nije to stvar samo doktora nego kompletnih upravljačkih elita, jer ne možeš biti u poziciji moći i odlučivati ako i sam nemaš putra na glavi. Moraš biti u istom vrijednosnom sustavu da bi mogao plivati u vrhu političkog sustava.

Društvo nije  profitiralo od liječnika u politici jer su morali održavati isti sustav vrijednosti kao i mainstream političkog sustava. Liječnici političari uskočili su i u razne udruge i forume.  Jedan značajniji hrvatski forum, koji okuplja intelektualce, industrijalce i razne znalce, vodi liječnik Nikica Gabrić. Ako je toliko liječnika u politici i vlasti, onda je očito da su Hrvati, građani Hrvatske, hrvatski birači – njihovi pacijenti.

“U psihologiji liječnika koji ostavljaju svoju struku, nerijetko i vrhunsku, i idu u politiku često prevladavaju težnja za moći i profitom. U vrijeme rata imao sam kolege po struci koji su na sitnim provizijama stavili u džep na tisuće eura ili one koji su u poziciji odlučivanja u zdravstvu o javnim nabavama zaradili neviđene novce za kratko vrijeme. Narcizam kod liječnika koji odu u politiku sigurno je izraženiji jer liječnička profesija izvorno traži poniznost i dostupnost pacijentima. Osjećaš kao liječnik silno zadovoljstvo u činjenici da pacijentu možeš pomoći, da si mu pristupačan, da primiš s razumijevanjem i pomogneš čovjeku koji je u ne znam sve kakvim problemima, i siromašan i jadan i ovakav i onakav. To je izvorno liječnička psihologija ili etika ili profil ličnosti pravih liječnika, koji su u duši doktori. Ali takvi ne idu u politiku… ” – bez zadrške kaže umirovljeni neuropsihijatar prof. dr. Slavko Sakoman

Dakle, liječnici političari su karijeristi ili altruisti?  Karijeristi!

Razlika između Boga i doktora je u tome što Bog zna da nije doktor!