FIATLUX – Flynnov efekt, Inteligencija i Index

17. siječnja 2024. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasKOLUMNA – Flynnov efekt odnosi se na značajan i dosljedan porast prosječnih IQ rezultata uočen tijekom prošlog stoljeća u brojnim zemljama, kako je otkrio politolog James Flynn. Ovo povećanje pripisuje se čimbenicima iz okoliša poput poboljšane prehrane, obrazovanja i smanjene izloženosti toksinima.

Zapažanje da je srednja vrijednost standardiziranog IQ-a porasla od 1932. Flynnov učinak pokazuje da će se prosjek IQ rezultata mijenjati kako različite generacije imaju različite pragove za potrebnu inteligenciju pa tako od 1934 nadalje IQ pada iz generacije u generaciju.

Naime postoji studija koju su napravili  Finci kroz dva stoljeća mjereći inteligenciju svojih vojnika koja je pokazala da je inteligencija ( u to vrijeme nije bilo današnjih testova nego se određivalo na drugi način) od 1818 g. rasla kod vojnika (18-26 g) pa sve do 1930 tih godina 20 st. Nakon toga dolazi do izrazitog pada sve do posljednih rezultata iz 2011 g. Najgori period bio je kod osoba rođenih između 1970 I 1980 g.

IQ je vrijednost za kvocijenta inteligencije i, ukratko, mjera je sposobnosti rasuđivanja osobe.

Drugim riječima, IQ test bi trebao procijeniti koliko dobro netko može koristiti informacije i logiku da odgovori na pitanja ili da predvidi situaciju.

Pravi test kvocijenta inteligencije je strukturirana, istražena i klinička procjena s psihološkom pozadinom koju provodi obučeni stručnjak.

Za razliku od lažnih ‘kognitivnih testova’ na internetu, ako doista želite svoj vlastiti ili djetetov IQ, potreban vam je stvaran, valjan razlog za poduzimanje testa. Malo je vjerojatno da će psiholog provoditi test samo da bi udovoljio vašoj znatiželji.

Sad nastupa famozni Index.hr koji pronalazi nekakva istraživanja IQ-a i uopće potrebe za tim pa sami podnaslovi govore o frustracijama  ljudi sa manjim IQ-om , a najzapaženiji podnaslov je “Pametnije katkad znači sporije” (koji se može vidjeti OVDJE )

Zaključno da potvrdimo, IQ je bitan i po njemu se mogu očekivati rezultati neke osobe. Naravno da bez znanja IQ ne može puno utjecati na izvršavanje samih zadataka ali ni  akademska titula bez bar prosječnog IQ ne znači ama baš ništa za osobu,  njegove sposobnosti i zajednicu.

U sveopćem padu IQ-a  diljem svijeta sada se pronalaze razlozi kako on niti nije bitan, krivo napravljen i općenito ne znači ništa.općenito ne znači ništa.  Samo Index.hr može napisati da IQ nije bitan? To i je bit IQ-a , dokazano pada!

(Fiat lux)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone