FIAT LUX IZNOVA UDARA: Veliko nadanje, a tamo ništa i još krivo

5. rujna 2021. | Kategorija: Hrvatska

FiatLux-PhotoLucasKOLUMNA – Svaki stanovnik našeg grada mora biti sretan kad ga „rvacka dalekovidnica“ spomene jer to je rijedak slučaj u bilo kojem kontekstu. Kada smo čuli da će čak 6 epizoda i to u udarnom terminu govoriti o najljepšem gradu bili smo zaista sretni i oni koji znaju puno i koji ne znaju ništa o povijesti grada.

Od prve epizode veliko razočaranje ! Odabir sugovornika je u najmanju ruku problematičan, a njihov pristup liči na nacionalističke pamflete najgore vrste.

Oni koji o povijesti ne znaju ništa sad su dobili „debelo“ iskrivljenu sliku uz mnoštvo netočnih podataka koji se mogu provjeriti u prvoj knjigi na koju nalete u biblioteci.

Cijeli serijal bruji o nacionalno ugroženim hrvatima, a zapravo je tema bila koliko sam shvatio povijest grada. Prešučuje se 205 g samostalnosti ( 1919-1924) od Slobodne luke , preko Corpus separatuma do 1924.g i nasilnog ulaska talijana u grad. Fiume- Rijeka u tom periodu ima svoju vlast i ne odgovara Zagrebu nego direktno kruni. Porezi i slobodna trgovina je vezana samo za riječku vlast kao i sam razvoj grada. Onda tamo neki lik kaže da je Rijeka bila gradić od 17.000 stanovnika , abilo ih je 57.000 i veći grad od npr.Zagreba. Potpuno je nerazjašnjen Corpus separatum koji je gradu donjeo boljitak,a prikazan je samo kao da su hrvati ugnjetavani. Osim toga uopće iz serijala nije jasan položaj Sušaka kao jednog drugog grada. Mnoštvo podataka govori kako su baš ti riječki hrvati tražili odlazak Bana Jelačića koji je ekonomski urušavao grad. Fiume je naziv grada do 1945 g. ! Ne postoji niti jedna zemljopisna karta ili dokument gdje se grad zove Rijeka. U koliko čitaocima ovog teksta nije to poznato mogu vidjeti i vatikanske muzeje, arhive, dokumente .

Nadalje umanjuje se značaj Slobodne Države Rijeka i mogućnost da nakon 1945 g. postane sedma republika uz nejasno objašnjenje da ona nikad nije ni prestala pravno postojati.

Značaj Rijeke za Austro ugarsku vidi se i u grbu Mađarske gdje osim Slavonije, Dalmacije i Hrvatske stoji i Riječki dvoglavio orao koji nije nikako mogao stati u hrvatski grb iako je ravnopravan u povijesti sa ostalima.

Tragikomičnost serijala je krajnje ocrtan u prikazu događaja poslije II svj.rata, a još neprihvatljivije kolaps riječke ekonomije i razbijanje anglomeracije grada na općine, privatizacija i tko je za to odgovoran.

Govornici u tom dijelu kao i dijelu kad se talijani protjeravaju, a dovode komunisti sa sjevera italije su loše izabrani pa je bilo očekivati slušanje gomile gluposti.

Kad bi secirali baš svaki navod i što je rečeno trebalo bi nam bar dvostruko više sati od samog serijala.

Nažalost dobra ideja i trud nisu urodili plodom. Šteta !

FiatLux