FESTIVAL OPATIJA OTVORIO NOVU ATRAKTIVNU IZLOŽBU: PORCULANSKO POSUĐE CARSKE OBITELJI

25. srpnja 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

OPATIJA – Izložba „Dobar tek, carice Sisi“ sinoć je svečano otvorena u Švicarskoj vili u parku Angiolina u režiji Festivala Opatija.

Izložba je rezultat nastavka suradnje Opatije i mađarskog grada Gödöllőa, tj. kulturnih subjekata ova dva grada, suradnje koja je produbljena i ojačana nakon prve izložbe postavljene prošle godine pod nazivom „Modni ormar carice Sisi“. Na izložbi je predstavljeno unikatno porculansko posuđe carske obitelji iz carske palače Gödöllő.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, a na otvaranju su o suradnji među gradovima govorili i gradonačelnik mađarskog Grada Gödöllő Gémesi György, kreatorica izložbe Monika Czedly i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Naglašena je želja za daljnjim povezivanjem dva grada, kroz kulturnu suradnju, ali i povezivanje i razmjenu mladih, učenika i studenata, kao i suradnju na gospodarskom planu. U pripremi je još jedna gostujuća izložba koja će se održati u Švicarskoj vili, a potom bi opatijski umjetnici svoje radove izložili u Mađarskoj.

Stoljećima su trgovci s Dalekog istoka snabdijevali europsko tržište porculanom čija je vrijednost bila jednaka vrijednosti zlata pa su ga nazivali i „bijelim zlatom“. Početkom 18. stoljeća napokon je otkrivena formula i postupak izrade porculana te je osnovana prva europska tvornica porculana u Meissenu (Njemačka). Proizvodnja porculana u Mađarskoj počinje tek u prvoj polovici 19. stoljeća otvaranjem tvornice Herend 1826. godine u istoimenom gradu, u blizini Veszpréma. Specijalizirani za izradu dragocjenog, ručno oslikanog i pozlaćenog porculana, snabdijevali su aristokrate diljem Europe, a mnogi njihovi bezvremenski uzorci još uvijek se koriste u proizvodnji.

Ugled i popularnost su stekli na Prvoj svjetskoj izložbi u Londonu 1851. gdje je njihov porculanski set za večeru naručila britanska kraljica Viktorija za dvorac Windsor. Ovaj, zlatnom medaljom ovjenčan uzorak s leptirima i cvjetnim granama živahnih boja u kineskom stilu njoj u čast nazvan je „Viktória“ te je do danas ostao jedan od najpoznatijih Herendovih uzoraka.

Car Franjo Josip I. iznimno je cijenio rad mađarske tvornice porculana Herend proglasivši je službenim snabdjevačem carskog dvora, a osnivaču Móric Farkasházy Fischeru podario je plemićku titulu i pravo da koristi uzorke i oblike tada već zatvorene Bečke manufakture porculana.

Nažalost, u brojnim nemirima tijekom 20. stoljeća impresivni porculanski setovi i ukrasi djelomično su ili potpuno uništeni, zajedno s ostalim namještajem pa čak i dvorcima i palačama koje su ih čuvale. Svaki komad spašen iz opljačkanih, spaljenih i uništenih zgrada dragocjena je relikvija koja svjedoči o blagovaonskim navikama privilegiranog društvenog sloja iz davnih dana.

Na izložbi u Opatiji postavljeno je  porculansko posuđe specijalno proizvedeni za kraljevsku obitelj Habsburg koja je Herend porculan koristila u kraljevskim palačama u Budimu i Gödöllőu. Franjo Josip I. naručio je prvi porculanski set 1871. godine. Službeni kraljevski porculan bio je bijele boje sa zlatnim ukrasima, te monogramom FJ povrh mađarske krune. Osim ovog, posjedovali su i jednostavne porculanske setove u ružičastoj i ljubičastoj, omiljenim bojama carice Sisi.

Porculan Herend osvojio je 24 Velike i Zlatne nagrade na Svjetskim izložbama između 1851. i 1937. godine. Proizvodnjom u skladu s tradicionalnim metodama zadržali su kvalitetu i ugled jednog od najcjenjenijih brendova porculana na svijetu.

Posebno dizajnirani set posuđa službenog naziva „Siang Rouge“ preimenovan je u „Gödöllő“ nakon što ga je Franjo Josip I. poklonio carici Sisi. Ona ga je često koristila u privatnim i ceremonijalnim prilikama za vrijeme boravka u carskoj palači Gödöllő.

Izložba će biti otvorena do 30. rujna ove godine.