EUROPA – Češka donosi zakon po kojem 85% namirnica mora biti domaćeg porijekla

23. lipnja 2020. | Kategorija: Europa & svijet
Česi žele jesti hranu svoje proizvodnje.

Česi žele jesti hranu svoje proizvodnje.

EUROPA – U Češkom parlamentu pojavit će se prijedlog zakona koji se zove Zakon o hrani, a koji će odrediti trgovcima da na svojim policama imaju najmanje 85% prehrambenih proizvoda domaćeg porijekla, objavljenu Deutsche Welle.

Međunarodne firme koje preplavljuju Češku svojim proizvodima, a što dovodi do slabljenja i propadanja češke poljoprivrede i proizvodnje hrane, su ovaj prijedlog odmah nazvale kontroverznim, a vladajuće stranke ANO 2011 (koju vodi drugi poznati češki biznismen i bogataš Andrej Babiš) i Sloboda i Direktna Demokracija (koju vodi japansko-češki poslovni čovjek Tomio Okamura koji se zalaže za referendume i pitanje građana što misle o važnim temama) ultradesničarima koji su protiv slobodnog tržišta.

Iz ANO i Slobode su na to jednostavno poručili ako je brinuti se za interese vlastitih poljoprivrednika i proizvodnje ultradesničarenje onda su oni ponosni ultradesničari.

Naime, ovim zakonom bi sve trgovine u Češkoj morale imati najmanje 85% prehrambenim proizvoda češkog porijekla, a period prilagodbe je do 2027. godine.

Češka želi uvesti zakon kojim 85% namirnica u svojim trgovinama dolazi od čeških proizvođača, kako bi zaštitili svoju poljoprivrednu industriju

Češka gospodarska komora jedna je od protivnika ovog zakona navodi da će izazvati poremećaj na tržištu i smanjiti kvalitetu hrane. Iz vlade su poručili da je to samo širenje straha kako se zakon ne bi donio. Ovaj zakon ne zabranjuje inozemne proizvode koji će i dalje biti dostupni, već štiti domaću proizvodnju od propasti upravo pred naletom jeftine inozemne hrane, a upravo je uvezena hrana često upitne kvalitete.

Deutsche Welle navodi i podatak da u Češkoj se proteklih godina desio rast firmi na štetu malih proizvođača. Navode da je 90% poljoprivrednih potpora u Češkoj isplaćeno 20% poljoprivrednih proizvođača pa se javila sprega vlasti i dijela poljoprivredne industrije.

Ipak, sva ta “teoretiziranja” češkim građanima malo znače, napose onima koji rade u poljoprivrednoj industriji. Oni žele da njihovi proizvodi budu zaštićeni od navale jeftine inozemne hrane upitne kvalitete i nije ih puno briga što o tome misle drugi izvan Češke, a kako se čini vlast u Češkoj se 100% slaže sa svojim građanima po tom pitanju.

Treba li Hrvatska ići istim putem?

Treba li možda Hrvatska slijediti taj primjer i tako pomoći svojoj poljoprivrednoj industriji? Korona-kriza je lijepo pokazala koliko jedna država treba biti samodostatna kada je hrana u pitanju, a imamo Slavoniju koja nam je sasvim neiskorištena. Koliko je to novih radnih mjesta? Koliko je to novih proizvodnih pogona? Koliko je to sačuvanih postojećih radnih mjesta? Danas u velikim trgovačkim lancima domaći proizvodi su posve istisnuti i uopće nemate izbora. U nekim trgovačkim lancima nevjerojatnih 95% hrane je uvozno od salate do paprika, od ribe do mesa, od kruha do slatkiša.  Je li vrijeme da i Hrvatska počne štiti svoje interese tako da zaštiti vlastitu proizvodnju i posao vlastitih ljudi za proizvoditi hranu za vlastite građane? Zašto hoteli u Hrvatskoj ne bi najprije kupovali domaće namirnice, a tek onda one iz Maroka ili Alžira? Puno je tu pitanja, a čini se da je samo jedan ispravan odgovor.

(kv)