EU GRUPA ZA ZDRAVSTVENU SKRB U KOJOJ SUDJELUJU HR-PARLAMENTARCI

3. veljače 2015. | Kategorija: Europa & svijet

RH-i-EUEUROPA – U Europskom parlamentu je osnovana Interesna grupa za pristup zdravstvenoj skrbi. Kao supredsjedatelji izabrani su zastupnici Andrij Kovačev iz Bugarske, Marian Harkin iz Irske, Katarina Konečna iz Češke i Biljana Borzan iz Hrvatske. Strateški partner Interesne grupe EP je Forum europskih pacijenata, krovna organizacija koja okuplja nacionalne udruge pacijenata iz svih članica EU.

“Članak 2 Povelje Europske unije govori da se ona temelji na jednakosti svojih građana. No, dok god je prosječno trajanje života u Španjolskoj 82 godine, a u Litvi 74 nema govora o ikakvoj jednakosti. I Hrvatska je sa 77 dvije godine ispod prosjeka EU. Uzrok tome je niz faktora poput načina prehrane i životnog stila, no ključni element je pristup zdravstvu i lijekovima. Danas postoje spasonosne terapije za npr. hepatitis koje su cijenom od pedesetak tisuća eura skupe za npr. Francuze, a nedostižno skupe za Hrvate”, izjavila je Borzan.

Razlike su velike i trebat će dugo da se izjednače i radi činjenice što je zdravstvo u nadležnosti država članica. Ipak, EU može djelovati putem direktiva kao što je duhanska koja će putem reguliranja pakiranja pozitivno utjecati na zdravlje svih svojih građana. To je posebno relevantno za Hrvatsku koja, nakon Mađarske, ima najveći broj oboljelih od raka na 100 tisuća stanovnika u EU, njih čak 340.

Europski povjerenik za zdravstvo Vytenis Andriukaitis je izrazio zadovoljstvo pokretanjem interesne grupe i kazao kako su vrata suradnje s Europskom komisijom širom otvorena. Obrazlažući kartu Europske unije na kojoj su zemlje s najdužim očekivanim životnim vijekom označene zelenom bojom povjerenik je u nekoliko riječi sažeo svoj plan rada za pet godina. “Ova karta mi je stalno pred očima i kad budem odlazio s funkcije želim da bude puno zelenija. Očekujem da mi pomognete u tome”, poručio je Andiukaitis prisutnima.
(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone