Ekoregija Kostrena dobila vrijednu opremu

21. srpnja 2021. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Novosti

U ekološkom parku Rasadnik u Kostreni, svoje mjesto pronašla je nova drvena kućica čiju je nabavku za potrebe udruge Ekoregija Kostrena s 20 tisuća kuna sponzorirala Ina.

Riječ je o drvenom objektu dimenzija 4,5 m x 3 m s trijemom čija je namjena odlaganje alata i opreme potrebne za održavanje eko-parka te ne manje važno, i kao mjesto za čuvanje banke sjemenja iz 27 kostrenskih vrtova koliko ih članovi udruge trenutno obrađuju, a tome treba dodati i polje lavande. Ukupna vrijednost kućice s montažom i prijevozom iznosi 22.500 kuna. Izvođač radova je tvrtka Istragarden iz Galižane.

Općina Kostrena obratila se Ini sa zamolbom za uključivanje u rad udruge Ekoregija Kostrena koja svojim aktivnostima okuplja brojne mještane različitih uzrasta i vrijedan je promicatelj zdravog života i aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom: „Općina Kostreni svojim djelovanjem nastoji nadići ulogu lokalne samouprave i odgovoriti na sve potrebe i očekivanja mještana. Veličinu projekta ne treba uvijek mjeriti visinom uloženih sredstvima, nego utjecajem koji će on imati na kvalitetu života naših mještana. Ponekad čak nije riječ ni o ulaganju, nego o uključivanju i informiranju o radu naših udruga, o povezivanju i promišljanju o aktivnostima koje mi kao Općina možemo poduzeti u korist zajednice, kao što je to bilo u ovom slučaju. Zahvaljujem Ini što je prihvatila naš prijedlog o sponzorstvu i prepoznala važnost rada udruge Ekoregija koji svojim aktivnostima obuhvaća doista širok spektar korisnika, od polaznika vrtića do naših umirovljenika.“, rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

 

– „INA i Kostrena već desetljećima žive zajedno. Dijelimo svakodnevne probleme, rastemo i razvijamo se. Upravo iz tog razloga nam je važno da budemo aktivan član zajednice i s velikim zadovoljstvom sudjelujemo u projektima koji pridonose kvaliteti života mještana. Ekološki park Rasadnik projekt je koji nesumnjivo oplemenjuje prostor i omogućava našim sugrađanima kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Drago nam je da smo imali prilike sudjelovati u nabavi vrtne kućice te se nadamo da ćemo i u budućnosti biti u prilici uključiti se u ovakve projekte.“, istaknula je Dijana Hajdo, rukovoditeljica Tehnologije u Rafineriji nafte Rijeka.

Nabavkom vrijednog i neophodnog objekta za rad i održavanje ekološkog parka osobito su zadovoljni članovi udruge Ekoregija Kostrena čija je predsjednica Ljiljana Opančar zahvalila Ini na sponzorstvu i Općini na kontinuiranoj potpori radu udruge: „Naša udruga je osnovana 2013. godine s ciljem revitalizacije ovog vrijednog prostora koji je danas ekološki park. Od tada do danas svi naši programi i projekti imaju svrhu jačanja suradnje sa zajednicom i razvijanja suživota čovjeka i prirode. Imamo 27 obrađenih vrtova, a posebno raduje da unatoč uvriježenom mišljenju kako ovakve aktivnosti uobičajeno zanimaju treću dob, mi imamo velik broj mladih članova pa čitava ova lijepa priča itekako ima budućnost“.

Primopredaja kućice najbolji je uvod u sutrašnju berbu lavande u kojoj će uz članove udruge sudjelovati i KD Kostrena. Ubrana lavanda odmah se odvozi u destileriju na preradu kako bi se dobilo dragocjeno lavandino ulje koje će se koristiti u različitima radionicama i aktivnostima koje se  tijekom godine organiziraju u Rasadniku.