EKOLOŠKI SKANDAL: VIŠKOVOM SE ŠIRI SMRAD, KRIVI OBERSNEL I KOMADINA

2. rujna 2018. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana
Marišćina

Marišćina

VIŠKOVO – Udruga Krizni eko stožer Marišćina poslala je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Kroz ovaj smo prosvjedni skup željeli poslati jasnu poruku političkim šerifima, naročito ovim lokalnim, da se napokon pokrenu i počnu voditi računa ne samo o sebi nego i o svojim sumještanima.

Prošlo je 6 godina od kada smo prvi puta jasno i glasno lokalnim šerifima poručili da nećemo mirno čekati da nas kao zamorce potruju svojim propalim eksperimentom. Tada su nas, kako bi nas uvjerili da zaustavimo blokadu Marišćine, gradonačelnik Obersnel, župan Komadina, načelnik Petrc i njegova zamjenica Udović nagovarali da se strpimo, jer će sve biti sjajno kada krene s radom najmoderniji centar za obradu otpada u Hrvata.

Na svaku našu primjedbu njihov odgovor je bio isti, čekajte dok ne proradi centar na Marišćini, vidjet ćete da će sve biti u redu. Centar je proradio i sada, nakon dvije godine (ne)rada, možemo ponovo samo zaključiti; žao nam je drugovi, ali projekt vam je potpuno promašen.

Niste u stanju proizvesti kvalitetan gorivi otpad, jedini proizvod kojeg ste planirali proizvoditi. Niste u stanju plasirati ga na „tržištu otpada“, iako bi rado platili da ga netko uzme.
Na zaradu ne možete više niti pomisliti, iako ste nas uvjeravali da ćete zarađivati na otpadu. Usmrdio vam se cijeli centar zatrpan neobrađenim smećem jer vam je kapacitet obrade preslab, a sve zbog potpuno promašenog koncepta obrade smeća. Kupili ste zastarjelu tehnologiju, jer niste htjeli slušati „uličare“ koji su vas i prije 6 godina upozoravali kamo ide taj vaš politički projekt.

Grčevito se protivite uvođenju kvalitetnijeg sustava odvojenog prikupljanja otpada, iako znate da nam za dvije godine dolaze kazne Europske unije zbog neispunjavanja kvota reciklaže. Izmišljate studije isplativosti koje bi trebale prikriti prave razloge zašto ne želite ništa promijeniti. Povećavate cijene za odvoz i zbrinjavanje otpada jer ne znate da se na sekundarnim sirovinama iz otpada može i zarađivati.

Izmišljate nove skupe projekte spalionica smeća jer mislite da će to spasiti projekt Marišćina. Naravno, opet tuđim k** po koprivi udarate. Pokazujte potpunu nesposobnost upravljanja ovom situacijom.

Umjesto da problem rješavate, vi energiju trošite na marketinške trikove i u medijima objavljujete da je sve super i da nam ništa ne smrdi. Angažirate naše mlade sumještane, vaše djelatnike, da lažu u vaše ime, vjerojatno ne izgovarajući direktno prijetnju otkazom.

Na pozive naših sumještana odgovarate protupitanjima kada smo zadnji put praznili septičke jame. Želite nas uvjeriti da nam smrde septičke jame, koje su se eto sve odjednom odlučile za „govnarski neposluh“ i svaki dan istovremeno smrdjeti. Još ćete na kraju tvrditi da nas netko iz svemira oprašuje smrdljivim prahom.
Jadni su vaši pokušaji ušutkavanja nas mještana. Nadate se da ćete uspjeti natjerati nas da šutke trpimo vašu nesposobnost! E pa neće ići!
Danas smo se okupili ovdje, na mjestu zločina, na mjestu gdje se vidi apsurd hrvatske politike, na mjestu koje nas truje kao zamorce u laboratoriju. U današnje vrijeme kada mladi odlaze iz naše domovine, kada radnici iz našeg grada ne dobivaju plaću, kada se moramo ozbiljno zabrinuti za našu budućnost, možda problem smrada građanima ove županije ne izgleda toliko bitan. Ali on je nama jako bitan.
Mi tu živimo, ovo je naš dom, ovdje rastu naša djeca. Ovaj smrad je otrov, mi ga danas udišemo i bojimo se za našu budućnost.

Ovim prosvjednim skupom, nakon 6 godina strpljivog čekanja, još jednom glasno poručujemo da nismo pognuli glave i da se nećemo pomirili sa sudbinom kakvu ste nam namijenili. Iako ste od Viškova napravili županijsko smetlište, nećemo dozvoliti da vaša površnost i nesposobnost ugrozi našu budućnost. Da, uspjeli ste nam ugroziti sadašnjost, ali vjerujte nam, nećemo odustati od traženja svojih ustavom zajamčenih prava.

Mi ne spavamo mirno, ali nećete niti vi dok ne riješimo ovaj problem. I mi, kao i ostali građani Hrvatske, imamo pravo na sve uvjete zdravog života. Imamo pravo udisati čisti zrak i ne skrivati našu djecu od tisuća nepoznatih kancerogenih molekula deponijskih plinova.

Ovaj put vam nećemo nabrajati što sve morate popraviti na projektu jer, nakon 6 godina iskustva s vama, počinjemo sumnjati jeste li sposobni toliku količinu informacija apsorbirati. Fokusirat ćemo se samo na jedan problem kojeg, zbog zdravlja naših mještana, treba hitno riješiti. Problem otrova koji se šire sa smradom deponijskih plinova.
Problem je to neprikladnog odlaganja biorazgradivog otpada. Problem za koji postoji samo jedno ispravno rješenje. EU direktive, Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Plan gospodarenja otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom vrlo su jasne na koji način se treba gospodariti biorazgradivim otpadom.
Tražimo od vas da ih pročitate s razumijevanjem i da se držite pravila navedenih u tim dokumentima.
Konkretnije, tražimo od vas slijedećih 5 aktivnosti:
Tražimo od Grada Rijeke, Općine Viškovo i ostalih jedinica lokalne samouprave iz Primorsko goranske županije da prestanu ignorirati zakone i uredbe Republike Hrvatske i hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom u kojima će jasno biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati ODVOJENO od svih ostalih komponenti otpada.

(članak 7, točka 6 Uredbe: korisnik usluge je dužan, predavati biorazgradivi komunalni otpad, reciklabilni komunalni otpad, problematični otpad i glomazni otpad odvojeno od miješanog komunalnog otpada, članak 8, točka 5 Uredbe: Davatelj javne usluge i davatelj usluge povezane s javnom uslugom dužan je gospodariti s odvojeno sakupljenim komunalnim otpadom, uključujući preuzimanje i prijevoz tog otpada, sukladno propisanom redu prvenstva gospodarenja otpadom i na način koji ne dovodi do miješanja odvojeno sakupljenog komunalnog otpada s drugom vrstom otpada ili s otpadom koji ima drugačija svojstva ).
Tražimo od komunalnih društava, naročito KD Čistoća iz Rijeke, da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada.
Tražimo od jedinica lokalne samouprave iz Primorsko-goranske županije da hitno pronađu prikladne LOKACIJE za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije.

Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da ZATVORI odlagalište Marišćina sve dok se ne riješi problem smrada.
Tražimo od Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko gorane županije.
, potpisuje za udrugu Krizni eko stožer Marišćina Josip Katalinić. (kv)