Edukativne radionice KD Čistoća povodom obilježavanje Europskog tjedna za smanjenje otpada

21. studenog 2021. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U godinu dana od otvaranja Riperaj postao prepoznatljivo i prihvaćeno mjesto u RijeciRIJEKA – Komunalno društvo Čistoća nizom će aktivnosti u prostoru Riperaja (Ivana Zajca 20b) od 22. do 25. studenog obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 20. do 28. studenog. Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je kružno gospodarstvo i njegova važnost za društvenu zajednicu.

KD Čistoća ovaj će Europski tjedan obilježiti festivalom „Novo vrijeme za stare stvari“ u sklopu kojeg će se održati pet različitih aktivnosti namijenjene svim dobnim skupinama građana, a sve s ciljem podizanja svijesti o smanjenju nastanka otpada. Na taj će se način omogućiti razmjenu iskustva, vještina popravljanja te usvajanja praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene koje sudionici mogu nadalje primjenjivati u svakodnevnom životu i time doprinijeti kako smanjenju otpada tako i razvijanju održivog društva.

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari:

22.11. – „Otpad ne stvaraj, stvari popravljaj!“ naziv je prvog dana festivala kada će se sudjelovanje u popravku vlastitog predmeta tijekom radnog vremena Riperaja (od 09.00. do 13.00 sati) nagraditi posebnom platnenom vrećicom.

23.11. – Drugog dana festivala u 10 sati za polaznike programa Održivi razvoj Dječjeg vrtića Kvarner održat će se interaktivna dječja predstava „Eko patrola“ u izvođenje Udruge Mali grad koja se bavi tematikom pravilnog postupanja s otpadom i očuvanja okoliša.

U 17.00 sati održat će se radionica kućnog kompostiranja gdje će polaznici učiti kako se od biootpada, čak i u kućnim uvjetima, možemo napraviti kompost za uzgoj i njegu biljaka. Radionicu će voditi Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, permakulturna dizajnerica i učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci.

24.11. – Trećeg dana festivala, u 17.00 sati u goste stiže pričaonica Gradske knjižnice Rijeka s edukativnom pričom i radionicom o ekologiji. Na pričaonici i radionici će sudjelovati najmlađi polaznici Vijeća mladih Benčić.

25.11. – Posljednjeg dana festivala, u 17.00 sati održat će se radionica pod nazivom „Vrećicu speglaj i novu torbu prošetaj!“ na kojoj će mentorica radionice Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije, podučiti polaznike kako kreativno reciklirati plastične vrećice te ih prenamijeniti u unikatne torbe.

Svoje sudjelovanje na radionici kućnog kompostiranja 23.11. i izrade torbi od plastičnih vrećica 25.11. svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave se zaprimaju do popunjenja pojedine radionice.

Mjesto održavanja festivala „Novo vrijeme za stare stvari“ je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 2000 uspješno popravljenih predmeta i preko 50 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone