EDUKACIJSKE RADIONICE ZA RAD S DAROVITIM UČENICIMA

2. rujna 2019. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

U Osnovnoj školi ‘Eugen Kumičić’ započeo je prvi ciklus edukacija za radnike u školstvu s ciljem njihovog osposobljavanja za rad s darovitim učenicima.

Projekt punog naziva „Edukacija učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova Grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima“ organiziraju Grad Rijeka i Međunarodni centar za inovacije i obrazovanje – ICIE iz njemačkog Ulma.

Početnoj radionici prisustvovali su zamjenik gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Marina Peranić Ševeljević iz gradskog Odjela za odgoj i školstvo, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Ana Anić te generalni direktor ICIE-a prof. dr. Taisir Subhi Yamin.

Zamjenik gradonačelnika Filipović ovom je prilikom kazao kako Grad Rijeka edukacijom nastoji formirati i unaprijediti stručan profesionalan kadar koji će u svojim rukama imati mlade darovite ljude, svjesni važnosti ulaganja u učitelje bez čije kvalitetne edukacije nema uspješne implementacije sustava obrazovanja.

Filipović je istaknuo kako je ova edukacija jedan od načina na koje Grad Rijeka pomaže i potiče darovitu djecu, uz redovite dodjele stipendija za učenike i studente, kao i programe poput LIADO-a, E-matematičke učionice i Škole dječjeg stvaralaštva – Novigradsko proljeće, spomenuvši i program Građanskog odgoja i obrazovanja kojim se kod djece želi potaknuti kritičko razmišljanje i aktivnost u društvenom životu.

Prof. dr. Taisir Subhi Yamin, stručnjak u području darovitosti i kreativnosti u obrazovanju koji se u svom radu bavi poboljšanjem kvalitete, učinkovitosti, djelotvornosti i ravnopravnosti u obrazovnom sustavu, zahvalio je Gradu Rijeci na inicijativi i provedbi projekta koji predstavlja korak u osuvremenjivanju obrazovanja djece.

Edukacija će se zbivati u narednih godinu dana, a raspoređena je u 10 tematskih radionica u trajanju po 25 sati koje će pohađati odgojno-obrazovni radnici (ravnatelji, stručni suradnici psiholozi, pedagozi i socijalni pedagozi, učitelji predmetne i razredne nastave) iz 21 škole čiji je osnivač Grad Rijeka te Doma Mladih. U ovom ciklusu, radionice će pohađati ukupno 31 sudionik, a u svakom sljedećem ciklusu edukacije, broj polaznika će se povećavati do maksimalne kvote od 60 polaznika, koji će pohađati tematske radionice po vlastitom odabiru.

Radionice će obrađivati slijedeće teme: Uvod u izvrsnost i obrazovanje darovitih učenika, Probir i identifikacija: Tko je potencijalno darovit, Procjena potencijalne kreativnosti (EPoC), Problemsko i istraživačko učenje, Vješto podučavanje za produktivno razmišljanje, Mentorstvo, vještine vođenja i poduzetništvo, Savjetovanje i usmjeravanje darovitih učenika, ADHD i „twice exceptional“ učenici, Kako izgraditi programe za darovite učenike i inkubatore inovacija, Osiguranje kvalitete i vršenje organizacijske promjene.