DVERI PROŠLOSTI NOVOG VINODOLSKOG

28. rujna 2018. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Novi Vinodolski

Novi Vinodolski

NOVI VINODOLSKI – Grad Novi Vinodolski trenutno je uključen u programski pravac 27 susjedstava u sklopu projekta Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture koji ima za cilj povezivanje 27 lokalnih zajednica s 27 susjedstava iz Europe te stvaranje neformalne mreže kulturnih aktivnosti između susjedstava, koje će potrajati i nakon 2020. godine.

Članovi šireg tima susjedstva Novi Vinodolski sudjelovali su od 18. do 25. lipnja u Rijeci i okolici na radionici »Šalji dalje / Pass it on – Kulturno nasljeđe i dodana vrijednost«, koju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture izvodi zajedno s Vijećem Europe i Europskom unijom te španjolskim umjetničkim kolektivom Ubiqa, i uz podršku zagrebačkog Restarta, tima Filozofskog fakulteta u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Cilj radionice je izgradnja i jačanje zajednica te promicanje solidarnosti, dijaloga i međusobnog razumijevanja između različitih zajednica, kroz akcijske planove temeljena na sudjelovanju (participaciji). Provodi se, u Rijeci i u susjedstvima Drenova, Kastav, Cres, Novi Vinodolski i Gomirje, a njena je glavna aktivnost uključivanje građana navedenih zajednica u mapiranje vlastite baštine, u suradnji s drugim zajednicama, umjetnicima i različitim inicijativama te pod stručnim vodstvom.

Sudjelujući u projektu Pass it On – Steps širi tim susjedstva Novi Vinodolski detektirao je kulturne zanimljivosti i naučio ispričati priču uz pomoć fotografija, videa i zvuka a sve to koristeći mobilne telefone kao glavni alat.

„Započeli smo s uploadom materijala na platformu, no tu nas čeka još puno posla, jer znanje koje smo stekli tijekom rada na ovom projektu probudilo je nove ideje i želju da materijal dovedemo do savršenstva, te da kreiramo zanimljive rute i to ne samo iz područja kulturne baštine nego i šire.“ – navela je Voditeljica tima.