DUJMIĆ: O PARKIRNOJ POLITICI U OPATIJI VEĆ ODLUČUJE JAVNOST

8. veljače 2018. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

 

Opatija

Opatija

OPATIJA – Reagiranje gradonačelnika Ive Dujmića na istupe u javnosti članova predstavničke većine u Gradskom vijeću Opatije oko teme o upravljanju javnim parkirnim površinama u Opatiji prenosimo u cijelosti:

“Pitanje novih uvjeta za upravljanje javnim parkirnim prostorom preozbiljna je tema za život građana u bilo kojem gradu, pa tako i Opatiji, a način na koji joj svojim istupima pristupaju članovi predstavničke većine u Gradskom vijeću zadnjih nekoliko tjedana što u medijima što po društvenim mrežama, nije ništa drugo do li – obično politikantstvo.

Podsjetit ću građane da će gradska tvrtka Opatija 21 preuzeti upravljanje javnim parkirnim površinama, nakon što istekne ugovor o koncesiji s trenutnim koncesionarom u ožujku ove godine. Za to se ozbiljno i već dugo pripremaju u Opatiji 21. Ovo nije ishitrena odluka, nismo je donijeli „preko noći“ nego, među ostalim, i zato što smo godinama bili izloženi nezadovoljstvu građana zbog prakse aktualnog koncesionara. Toga je svjesna i predstavnička većina, jer su u predizbornoj kampanji najavljivali nove odredbe u upravljaju javnim parkiralištima. Žao mi je što nisu prezentirali te nove odredbe, nego čekaju naš prijedlog – da bi ga osporavali.

Sumirajmo: Opatija 21 naručila je od Prometnog fakulteta u Zagrebu Studiju financijskih elemenata naplate parkiranja na javnim uličnim površinama u Gradu Opatiji. Temeljem rezultata iz studije, mjerodavni djelatnici iz Odjela za komunalni sustav Grada Opatije u suradnji sa upravom tvrtke Opatija 21. revidirali su gradsku Odluku o općim uvjetima organizacije parkiranja na javnim površinama. Tako sročen novi prijedlog uputili su na javno savjetovanje, koje je upravo u tijeku, a inače traje mjesec dana.

Javno savjetovanje je i napravljeno baš kako bi svi koji žele mogli koncentrirano proučiti sve novine i onda dati svoje konstruktivne prijedloge ili razmišljanja – to mogu učiniti građani, mogu političke stranke, struka, jer svi su pozvani da sudjeluju u ovoj vrsti konzultiranja. Zato i postoje javna savjetovanja, koja su širi način komunikacije s javnošću nego tribine zato jer dozvoljavaju uključenje svim zainteresiranima, a omogućuju kvalitetnu povratnu informaciju.

Kada se okonča, pristigle ideje i prijedlozi bit će valorizirani i ugrađeni u konačni tekst odluke o uvjetima organizacije parkiranja na javnim površinama u Opatiji. I to rade djelatnici stručnih službi Grada i Uprava Opatije 21. dakle – struka u suglasju s građanima, a ne gradonačelnik. I još nešto bitno: nije gradonačelnik ništa prisvojio, pa ni ovlast o upravljanju javnim parkiralištima, nego je ta ovlast u ingerenciji izvršne vlasti Grada od 1999.

To bi vijećnici iz predstavničke većine u Gradskom vijeću trebali znati.

Cilj je samo jedan: uvesti učinkovit sustav i red u upravljanju javnim parkingom.

Međutim, predstavnička većina problematizira uvođenje besplatnog prvog sata parkiranja za građane Opatije, izražavajući sumnju da bi baš taj besplatni sat „mogao opteretiti poslovanje Opatije 21.“ umjesto da i sami uvide benefite koje će građani time dobiti.

Kao posljedicu, najavljuju prolongaciju donošenja odluke o uvjetima organizacije parkiranja na javnim površinama. Time zapravo ne rade ništa drugo nego izazivaju paralizu rada gradskih službi i sustava; željevši stvoriti paralelni sustav vladanja u gradu, oni samo vode situacije u kaos.

Što se tiče poziva za javnu tribinu na kojoj bi se razgovaralo s građanima oko novih uvjeta upravljanja javnim parkirnim površinama, koji sam navodno odbio – službeni poziv predsjednika Gradskog vijeća nisam ni primio. Osim, ako ne smatra službenim razgovorom to što mi je ideju spomenuo na „Balinjeradi“.

Nemam ništa protiv transparentnosti, ni protiv rasprava na društvenim mrežama, štoviše; međutim, brkati ovu formu komunikacije ili razgovor na maškarama sa oficijelnim komunikacijskim kanalima u polugama lokalne samouprave i gradskoj upravi – to nije ispravno. Mislim da građani Opatije ne zaslužuju takav pristup. I paletu svog političkog kolorita predstavnička većina demonstrira u javnoj sferi baš sada, kada je Opatija pozitivna top tema nacionalnog medijskog prostora, jer je u vrhu zemlje po kvaliteti standarda koji omogućuje građanima paletom različitih poticajnih mjera koje prate stanovništvo od rođenja djeteta, preko školovanja, do umirovljenika.

Pozivam još jednom zainteresiranu javnost da se uključi u javno savjetovanje oko ove teme koje je otvoreno do 2. ožujka i objavljeno na www.opatija.hr”, zaključuje se u priopćenju.

parking kazneTri tribine

Inače, najavljene su čak tri tribine na temu parkinga. Dvije na koje građane poziva gradonačelnik Grada Opatija u:
petak, 9. 2. 2018, s početkom u 18,00 sati, u Velikoj dvorani Vile Antonio, Opatija, Nazorova 2. i ponedjeljak, 12.2.2018, s početkom u 18,00 sati, u školskoj dvorani Škole Ičići, Ičići, Liburnijska ul. 30.

Te jedne na poziv predsjednik Gradskog vijeća u ponedjeljak, 19. veljače 2018. s početkom u 18.00 sati u centru Gervais, N. Tesle 5.

(kv)