DRUGO MIŠLJENJE – U 3. MAJU SVE JE SUPER I DIVNO SADA KADA JE STIGLA JEDNA PLAĆA

31. kolovoza 2018. | Kategorija: Hrvatska

3. maj brodogradilišteDRUGO MIŠLJENJE – Nešto ozbiljno nije u redu s osobom koja bez mučnine i gnušanja može gledati čelnike Grada Rijeke, Grada Pule, županije Primorsko-goranske i županije Istrske dok rone krokodilske suze zbog stanja u Uljaniku i 3. maju. Ukoliko postoji netko tko usto vjeruje tim čelnicima u njihove “dobre namjere” za radnike 3. maja i Uljanika, onda je ta osoba budala.

Grad Rijeka, županija Primorsko-goranska i SDP nisu učinili ništa za pomoć radnicima 3. maja. Ne zaboravimo, SDP-ova Vlada je spojila 3. maj i Uljanik i još se ne zna što se sve krilo iza toga. Grad Pula i županija Istarska i IDS (koji je instalirao ljude poput Rossande) samo su naštetile svojim muljanjem Uljaniku. Obitelji i radnici ovih brodogradilišta imaju itekako razloga prezirati ove dvije stranke, sve njihove eksponente, sve njihove članove (koji drže na životu te stranke) i učiniti sve kako bi SDP što prije sišao s trona u Rijeci, a IDS u Puli.

Nisu ni vlade HDZ-a bez grijeha. One su se prema ovim brodogradilištima odnosile krajnje indiferentno i čak glupo. Početkom 90′ odnos je bio u skladu “privatizacije na hrvatski način” i zemlja koja se dičila brodogradnjom više se nije imala čime dičiti.  S vremenom su IDS i SDP počeli stavljati svoje šape na ova brodogradilišta i orgijanje je počelo. Tada je HDZ krenuo razmišljati na način: Rijeko i Pulo, sami ste usrali sa svojim brodogradilištima i sada se lijepo sami s njima jebite.

I tu Plenković ima pravo. Radnici u Zagrebu kucaju na pogrešna vrata. Vrata na koja treba pokucati, ili ih silom razvaliti, nalaze se u Rijeci i Puli. Ali kada voda stigne do vrata, stigne do vrata svima. Nakon što su se ulice počele kotrljati aktualna HDZ-ova Vlada – koja nema mnogo snažnih državničkih poteza – opet je krenula linijom manjeg otpora i odlučila pomoći radnicima (privatne firme) na način da se isplati jedna ili maksimalno nekoliko zaostalih plaća (novcem svih građana ove zemlje), pa je danas na račun 3. maja počeo stizati transfer novca za plaće.

I što dalje? Radnici su najavili prekid štrajka ako dobiju plaću, a dobiti će ju. Slijedi li: radnici na posao, jer je sada sve OK u 3. maju i Uljaniku?

Imaju li radnici snage ići do kraja? Imaju li snage građani koji godinama glasuju za iste u Rijeci i Puli? Što kada voda opet dođe do vrata u 3. maju i Uljaniku – a doći će, jer problem nije riješen? Što tada? Sve iznova?

1998. godine jedna osoba je takvo što okarakterizirala stokom sitnog zuba. Je li dotični imao krivo?

Upitajmo se, jesmo li možda sami krivi što nam je u ovoj zemlji tako kako nam jest?

(B.B.)