DONESENE NOVE MJERE GRADA CRIKVENICE ZA POMOĆ SEZONSKIM OBJEKTIMA

17. srpnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
Donesene nove mjere Grada Crikvenice za pomoć sezonskim objektima

Grad Crikvenica je od trenutka proglašenja pandemije COVID – 19 donio čitav niz mjera, olakšica i pomoći poduzetnicima s područja grada.

Svaka do sada donesena pomoć i potpora plod je suradnje Grada Crikvenice i Udruženja obrtnika Grada Crikvenice. Sastanci između Grada i Udruženja održavaju se redovito, a osnovni cilj je pratiti stanje s pandemijom, s dolascima gostiju i prometom poduzetnika s područja grada. Prilikom odlučivanja o novim pomoćima poduzetnicima u obzir se uvijek uzimaju potrebe gospodarstvenika i proračunske mogućnosti.

Teme jučerašnjeg sastanka između Grada Crikvenice i Udruženja obrtnika Grad Crikvenice i Vinodolske općine bile su popusti i olakšice za poduzetnike odnosno obrtnike koji obavljaju sezonske poslove te onima koji nisu bili u mogućnosti otvoriti svoje objekte i raditi u vrijeme proglašenja pandemije. Na sastanku je dogovoreno da će se sezonskim objektima umanjiti plaćanje zakupa terasa za 17% odnosno 2/12 ukupne cijene te za isti iznos od 2/12 cijene umanjiti plaćanja zakupnine svih poslovnih prostora u vlasništvu grada i javnih površina. Za navedene pomoći poduzetnicima Grad Crikvenica izdvojit će iz proračuna više od 400.000 kuna. Pribrojimo li tome sve već prethodno dane pomoći, Grad Crikvenica je iz proračuna za 2020. godinu do sada oprostio poduzetnicima više od 2,5 milijuna kuna.
Na ovaj način smo nastojali pomoći cijelom gospodarstvu na području grada Crikvenice, a veseli nas i činjenica da situacija ipak nije toliko loša koliko smo mislili da će biti. Crikvenica je dnevno na čak 64% lanjskih noćenja što smatramo respektabilnom brojkom te ćemo i dalje nastaviti surađivati s našim poduzetnicima i obrtnicima te osluškivati njihove potrebe i pomoći im da prebrode ova izazovna vremena, kazala je zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

Valja podsjetiti da je Grad u prvom krugu olakšica bio prije svega usmjeren na poduzetnike koji djeluju cjelogodišnje odnosno osam i više mjeseci te je pomoć bila usmjerena prema onima koji su za vrijeme trajanja pandemije bili zatvoreni odnosno nisu mogli nesmetano obavljati svoju djelatnost. Tako su poduzetnici koji rade cjelogodišnje prethodno bili oslobođeni plaćanja zakupa poslovnih prostora i javnih površina, najma terasa te komunalne naknade. Svim ugostiteljima s područja grada kako onima s cjelogodišnjim poslovanjem tako i onima koji posluju samo sezonski, omogućeno je nenaplatno proširenje terasa. Na taj način se svima omogućilo da poštujući epidemiološke zahtjeve mogu koristiti terase u punom opsegu. Mogućnost proširenja dana je i nositeljima koncesijskih odobrenja kako bi i oni mogli koristiti sve odobrene rekvizite također poštujući preporuke epidemiologa.

Osim prethodno navedenih olakšica koje su osmišljene kao pomoć u vrijeme pademije COVID 19, Grad Crikvenica će i ove godine u svrhu poticanja poduzetništva dodijelit iznos od 350 000 kuna bespovratnih sredstva. S obzirom na veliki interes poduzetnika za gradske mjere, na idućem rebalansu proračuna predložit će se povećanje iznosa kako bi svi poduzetnici koji su predali uredne prijave ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava. Time će se ukupan iznos potpora iz proračuna znatno povećati.

Grad Crikvenica svu komunikaciju vezanu uz probleme poduzetnika vodi s Udruženjem obrtnika odnosno njegovim predsjednikom i predsjednicima cehova koji djeluju pri Udruženju. Jedini legitimni predstavnik poduzetnika, odnosno obrtnika s području grada je Udruženje obrtnika jer su sami poduzetnici upravo njima dali legitimitet da zastupaju njihova prava pred svim tijelima. Nedavno nam je predana peticija koja nije podržana od strane Udruženja pa nas iznenađuje takav način zastupanja prava poduzetnika.
Grad Crikvenica će i dalje osluškivati potrebe svojih poduzetnika i biti na raspolaganju za svaki oblik pomoći i podrške kao što je to bilo i do sad.