DOLAZE NOVE NADZORNE KAMERE – SAMO GRABLJENJE NOVCA? ILI POVEĆANJE SIGURNOSTI?

8. srpnja 2017. | Kategorija: Rijeka, Viškovo, Kastav, Klana

KAMERttttE_BRZINA1-150910.1_thumbKVARNER – Unutar nekoliko mjeseci na ulicama Kvarnera bit će postavljeno barem još 20 dodatnih kamera s kojima će se vršiti nadzor brzine vožnje. Ovo postavljanje nadležne službe opravdavaju s povećanjem sigurnosti. Naime, tvrde da će se tako povećati sigurnost. No veliko je pitanje da li nadzorne kamere povećavaju sigurnost ili služe samo za punjenje državnog proračuna? Naime, bombastične vijesti o broju nesreća tokom proteklih 6 mjeseci na prometnicama Kvarnera (riječ je o 1139 nesreća) – po statistici – nije ništa drugačije nego proteklih godina u tom vremenu.
Također, dio tih nesreća se uopće nije desio zbog prekomjerne brzine već zbog pretjecanja na nepropisnim dijelovima u vrijeme ljetnih gužvi, sudarima pod utjecajem alkohola i slične stvari koje nadzorne kamere ne bilježe.
Stoga, nadzorne kamere se postavljaju doista radi velike empatije nadležnih koji, eto, noćima ne spavaju zbog brige za vozače. Ili se čini puno (ali doista jako puno) vjerojatnije da su nanjušili mogućnost dodatnog sisanja novca?
Naime, prometna ograničenja su često besmislena, poput onih na riječkoj obilaznici gdje postoje dijelovi s 60 km ograničenja, iako se to kosi sa zdravim razumom, a i pravilima struke jer je ulica izgrađena i namjenjena svakako za i veće brzine. Na takve načine se stvaraju gužve, obilaznica ne služi svojoj svrsi (obilazak se pretvara u puzajuću avanturu i često je bolje ići centrom grada) i nervoza vozača koji često podignu gas iznad 60 km na sat – na recimo 75 km na sat (što je i dalje sporo za prometnicu poput zaobilaznice) – i tako dobiju kaznu.
A sada će bit dodatnih 20 kamera koje će tako sisati novac od vozača. Ili će povećavati sigurnost? Ako vjerujemo statistici onda vidimo da je odgovor čisto sisanje novca, jer nakon postavljanja nadzornih kamera nigdje (!) u Hrvatskoj se nije desio zamjetljiv pad prometnih nesreća. Razlog tome je što kamere ne mogu pokrivati cijelo područje, pa vozači, nakon što uoče gdje su, prije i poslije njih uspore, a onda iznova voze normalno. Drugim riječima, kamere su apsolutno beslislene sa stanovišta sigurnosti i nikakav veći učinak u tom smislu nemaju. Služe tek da one vozače, koji još nisu naučili gdje su kamere, uhvate nespremne jer voze iznad ograničenja koja su – recimo i to napokon glasno – često posve besmislena, kao što je besmisleno ograničenje po riječkoj obilaznici s ukupno 4 trake od 60 km na sat.
Ako je svemu tome tako, onda molimo nadležne neka naprosto prestanu brinuti za sigurnost vozača. Vozačima će biti bolje a i njihovim kućnim budžetima.