”DOKTORI ZA STABLA” STIŽU U SPAS STAROJ MURVI

22. siječnja 2020. | Kategorija: Kraljevica, Crikvenica, Novi, Senj
''Doktori za stabla'' stižu u spas staroj murvi

CRIKVENICA – Nakon nastalih oštećenja na staroj crikveničkoj murvi izazvanih eksplozijom petarde, postalo je evidentno da je proces starenja doveo do pojave truleži uzrokovane gljivom truležnicom koja razgrađuje drvno tkivo čime je i stabilnost drveta postala ugrožena.

Službe Eko-Murvice su uz podršku Grada Crikvenice pozvale stručnjake tvrtke ”Urbani šumari” koji su izvršili sistematsku vizualnu kontrolu svih dijelova stabla te kontrolnu dijagnostiku rezistografom sa ciljem određivanja lokacija truleži statičkih važnih i nosivih grana.

Na temelju analize podataka će se izraditi elaborat sa predloženim mjerama njege radi smanjivanja opasnosti od loma te postizanja veće stabilnosti i statičkih osobina cijelog stabla.

Ispitivanju su prisustvovali i gradonačelnik Damir Rukavina, zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić, te predsjednik Gradskog vijeća Josip Friš koji su spremni sve poduzeti da se produži život tom stoljetnom simbolu Grada Crikvenice.

Tako bi se veljači u suradnji sa stručnim timom Urbanih šumara, pristupilo mjerama njege, stručnog orezivanja, te tretiranja ozljeda i korijenovog sustava najmodernijim sredstvima za revitalizaciju stabala koja su trenutno dostupna na tržištu.

Izjava direktora Eko-Murvice d.o.o. Lovorka Gršca

“Između ostalog, zadnje vrijeme posebice, raste naša količina posla saniranja šteta koje čine neodgovorni pojedinci u ovom gradu. Na žalost nemamo utjecaja niti ovlasti za kažnjavanje počinitelja tako da je naš posao samo popravak štete. Iskreno, mislio sam da će se ista svoditi na sanaciju divljih odlagališta smeća, čišćenje spomenika i dječjih igrališta nakon što ih obiđu vandali koji šaraju po njima, popravak slomljenih klupica, dječjih igrališta i slično. Da će netko namjerno zapaliti jedan simbol Crikvenice, staru murvu u centru, u nju bacati petarde i na taj način slaviti rođenje Isusa i početak Nove godine, stvarno se nisam nadao i koliko god tvrdio da me više ništa ne može iznenaditi – iznenađen sam. No, na nama je da pokušamo, a siguran sam da ćemo i uspjeti sačuvati našu „staricu“ , te smo u tom smislu okupili najjače stručnjake po pitanju regeneracije biljnih kultura, stavili svo svoje znanje i iskustvo na raspolaganje, te uz operativnu i financijsku pomoć Grada Crikvenice, počeli raditi na saniranju ovog problema kojeg niti u najluđim snovima nismo mislili da će nam se desiti”.